Tillfälligt anställda ger sämre arbetsmiljö
Ju fler tillfälligt anställda det finns i en butik, desto sämre mår de fast anställda. Att dagligen lära upp en ny timvikarie, lägga om scheman och aldrig träffa kollegor leder till stress, utmattning och missnöje. Och till sämre resultat på längre sikt, anser Handels som i dag presenterade en rapport om visstidsanställningar.
Under de senaste 25 åren har allt fler fått tidsbegränsade anställningar på den svenska arbetsmarknaden. Särskilt vanligt är det för anställda i butik. Tillfälligt anställdas hälsa och arbetsvillkor har flitigt debatterats. Men hur det påverkar de fast anställda att ständigt ha nya och tillfälliga arbetskamrater är outforskat, säger Susanna Gideonsson, Handels vice ordförande.
– Det påverkar hela arbetsmiljön. Och det finns ett tydligt samband mellan hur tillsvidareanställda mår och i vilken grad arbetsgivaren utnyttjar visstidsanställningar.
Sedan begreppet allmän visstidsanställning infördes 2007 har vikariat och provanställningar minskat. Samtidigt som de än mer osäkra anställningsformerna ökat. I år jobbar 78 procent av dem med tidsbegränsad anställning på timme eller vid behov.
Handels har undersökt hur omvandlingen påverkat de fast anställda bland de egna medlemmarna. Närmare 38 procent av dem som dagligen jobbar med tillfällig personal känner sig utmattade när det kommer hem efter jobbet. Det kan jämföras med närmare 24 procent av dem som inte jobbar bland tillfälligt anställda varje dag. Det är också sämre bemanning på arbetsplatser med fler tillfälliga. Färre får göra mer.
Fast anställda som dagligen jobbar med tillfälligt anställda uppger oftare att de också får ta ansvar för de tillfälliga, och ökad stress på grund av svåra scheman och krav på ökad tillgänglighet. Inte sällan är det en fast anställd för varje skift i till exempel en livsmedelsbutik, för att det ska finnas åtminstone en med övergripande koll. Med resultatet att den fast anställda sällan eller aldrig träffar en och samma kollega.
Närmare 70 procent av de anställda på arbetsplatser med hög grad av tillfälligt anställda upplever också att de tävlar om timmarna.
– Det är en kraftig konkurrens som även omfattar deltidsanställda. Många anställs ju på 20 timmar i veckan. Företag försöker tjäna in på varje timme, säger Susanna Gideonsson.
Betydligt färre tillfälligt anställda är fackligt anslutna. Något som också påverkat antalet skyddsombud. Trots det tror Susanne Gideonsson att lösningen ligger i samverkan lokalt, mellan just skyddsombuden och arbetsgivarna. Hon påpekar att kortsiktigt kan företagen spara in på att dra in enstaka timmar här och där.
– Men på längre sikt förlorar man ju kunder. Man måste ju ha anställda som kan svara på en fråga man ställer i en butik, säger Susanna Gideonsson.
Fakta
2007 infördes begreppet allmän visstidsanställning i lagen om anställningsskydd (las). Arbetsgivaren behöver inte motivera varför anställningen ska vara tillfällig.
Den som totalt sett jobbar mer än två år som allmän visstidsanställd eller vikarie inom en femårsperiod ska få fast. Prov- och säsongsanställning räknas inte in.
Men man kan inte slå ihop tiden som vikarie och som allmän visstidsanställd. Genom att blanda olika tillfälliga anställningstider under fem år kan en arbetstagare bli nollklassad, det vill säga börja om. Och på så sätt kan arbetsgivare som vill stapla visstidsanställningar på varandra.
På grund av detta anmälde TCO regeringen till EU-kommissionen, och fick rätt.
I somras kom regeringen med ett andra förslag (det första sågades), som nyligen varit ute på remiss. I korthet går förslaget ut på att den som varit allmänt visstidsanställd eller vikarie i mer än två år under en fyraårsperiod ska bli fast. Det får dock inte gå mer än tre månader mellan anställningarna för att de ska räknas som att de följer på varandra.
Arbetsmarknadsdepartementet ser nu över remissvaren.