Foto: Matt Dunham

Strejken för ett år sedan samlade lärare, läkare, bussförare och andra offentliganställda i protest mot försämringar av pensions­villkoren. Demonstranterna på bilden tågade i London.

 

ATL, som sätter en ära i att vara konstruktivt och aldrig har tagit till stridsåtgärder förut, gjorde för ett år sedan gemensam sak med de mer vänsterinriktade lärarfacken.

Också läkare, arbetsförmedlare, bussförare och andra grupper gick ut i strejk, sedan regeringen föreslagit kraftiga försämringar av de offentligt anställdas tjänstepensioner.

Bakgrunden är densamma som i andra europeiska länder: När pensionärerna blir fler och lever allt längre växer kostnaden för pensionerna.
För lärarnas del blir resultatet försämringar på tre fronter. Den anställdes egen avgift till tjänstepensionen höjs från 6,4 procent av lönen till i snitt omkring 9,4 procent. Pensionen blir lägre, då den inte längre ska beräknas på slutlönen, utan medellönen under arbetslivet. Och framför allt: Lärarna kan inte längre gå i pension vid 60 år.

Efter strejken har regeringen gått med på att de som hade fyllt 50 år den 1 april 2011 får behålla de tidigare pensionsförmånerna, och att alla som blev lärare före den 1 januari 2007 fortfarande får gå vid 60.

– Men lärare som kom in i yrket efter det datumet, i tron att de skulle kunna sluta vid 60, kan behöva jobba till 68, säger Simon Stokes vid ATL i London.

Det är inte rimligt då lärare arbetar 50 till 60 timmar i veckan, enligt ATL.

Lärarnas, läkarnas och de övriga offentliganställdas fackföreningar hävdar att regeringen har byggt på felaktiga prognoser.

Tjänstepensionerna sågs över så sent som 2007 och är väl finansierade, enligt facken.

Regeringen och lärarnas fackföreningar förhandlar nu om i vilken takt den avgift som den anställda själv betalar till tjänstepensionen ska höjas, och hur avgiften ska variera med lönen (den blir högre på höga inkomster).

ATL befarar att unga lärare som har höga kostnader för studielån ska gå ur tjänstepensionssystemet när pensionsavgifterna höjs. De riskerar i så fall att få en torftig ålderdom. Den allmänna, statliga pensionen är en blygsam grundpension på omkring 140 pund (1 600 kronor) i veckan.