Åldersdiskriminering ska vara ett brott i hela samhället – inte bara i arbetslivet och inom utbildningen, enligt en skärpning av diskrimineringslagen som klubbades igenom i riksdagen i går.

I dag gäller förbudet mot diskriminering på grund av ålder enbart i arbetslivet och inom utbildningen. I går sade riksdagen ja till att förbudet även ska gälla bland annat, tjänster, hälso- och sjukvård, socialtjänst, offentlig anställning och arbetslöshetsförsäkringen.

Det utvidgade förbudet gäller från och med 1 januari nästa år.

Skyddet mot åldersdiskriminering blir därmed lika omfattande som skyddet mot diskriminering på grund av kön, etnicitet eller religion. Ålder tillsammans med kön är de vanligaste grunderna för upplevd diskriminering i Sverige, påpekade integrationsminister Erik Ullenhag när han presenterade regeringens förslag till lagändringen.

– Vi har en märklig syn på ålder i Sverige där vi alldeles för ofta slarvar bort äldres kompetens, sade han. Den som är äldre möter ofta ett samhälle som tycker att man har gjort sitt.

Som exempel på åldersfixeringen i Sverige tog integrationsministern upp Jan Eliasson, som blev omnämnd bland kandidaterna när Socialdemokraterna skulle välja ny partiordförande tidigare i år.

– Eliasson avfärdades snabbt som för gammal för att bli partiledare, men blev kort därefter vice generalsekreterare för FN.

Men även nya lagen innehåller en rad undantag, där särbehandlingen kan ha ett ”berättigat syfte”.  Exempelvis kommer det fortfarande vara tillåtet att ha åldersgränser på restauranger som serverar alkohol och vid försäljning av tobak. Samma sak gäller försäkringar, samt rabatter för pensionärer och ungdomar.

Också avtalsförsäkringar undantas från förbudet mot åldersdiskriminering.

– Det är något som ska skötas av parterna, tycker Erik Ullenhag.