EU:s förhandlingar om en gemensamt asyl- och migrationspaket i de olika länderna är inne i sin slutfas och Europaparlamentet och EU:s ministerråd ska snart fatta ett beslut om asylpaketet.

Förhoppningen är att ett lagstiftningspaket ska leda till att asylsansökningar ska bedömas på samma sätt i alla EU-länder.

– I dag är det väldigt stora skillnader mellan länderna, sa EU-kommissionär Cecilia Malmström som i dag, torsdag, deltog i ett EU-seminarium i Stockholm om unionens gemensamma asylpolitik.

Enligt henne har systemet för att ta emot asylsökande snudd på kollapsat i flera, främst Sydeuropeiska, länder.

– Framför allt i Grekland finns det väldigt många som väntar på att få gå igenom en asylprövning. Även i Italien finns sådana problem, sa Cecilia Malmström.

Förra året tog EU emot cirka 300 000 asylansökningar. Nästan 25 procent av ansökningarna beviljades. Skillnaderna i andelen beviljade ansökningar är dock stor. 
Migrationsminister Tobias Billström, som också deltog i seminariet som anordnades av EU-kommissionen i Sverige, jämförde Sverige och Greklands bedömning av irakiska flyktingar 2007.

– Sverige hade en beviljningsgrad kring 70 procent av dessa ansökningar medan Greklands låg mellan 0 och 1 procent, sa han.

Migrationsministern sa också att förhandlingarna om ett asylpaket var en viktig fråga för svensk del.

– I dag har vi en situation där 9 av EU:s 27 länder tar emot 90 procent av alla asylansökningar. Sverige är en av de länder som tar emot flest, sa han och efterlyste att flera länder skulle ta emot flera flyktingar.

Enligt Tobias Billström är frågan om en gemensam asylpolitik kopplad till EU:s fria rörlighet. En förutsättning för att ha öppna gränser i unionen är att EU har en stark gemensam yttre gräns.

Just nu diskuterar EU förändringar i det så kallade mottagardirektivet och Dublinförordningen. 
Mottagardirektivet handlar om procedurer för hur asylsökande ska tas emot medan Dublinförordningen är en av EU:s mest omstridda förordningar som reglerar vilken medlemsstat det är som ska handlägga en ansökan om asyl.

Grundprincipen är att asyl ska sökas i det EU-land dit den asylsökande kom först. Det som diskuteras nu är möjligheten att göra avsteg från den principen. Enligt Cecilia Malmström är förhandlingen om Dublinförordningen snart färdiga. EU-kommissionens förhoppning är att de ska vara klara innan årets slut.


Ett gemensamt asylpaket för EU ser därför ut att snart växa fram.

– Mitt mål är att det ska bli under denna mandatperiod, säger EU-kommissionär Cecilia Malmström som har sin post som EU:s kommissionär i cirka ett och ett halvt år till.