Foto: Anna Jansson

I fonden en italiensk dom och ett torn i romansk stil, i förgrunden en vacker kvinna på en takterass. Hon röker, har en beige sjal. Håret är tizianrött och skymningen som omger henne dovt blå.

Det är en underbar bild, en instagrambild tagen i Florens av en vän, den är som om vore den hämtad från en 50-talsfilm. Bra fotografi lyckas frammana en berättelse i en enda bild. Den typiske dokumentärfotografen som jobbar i svartvitt ”säger” genom att ta bort färgen: det är inte längre verklighet utan en historia om verkligheten. Fotografen kan använda komposition, ljus – ja vad som helst som ger en berättande ordning och i fallet med Florensbilden är det ett filter från Instagram som skänker dramaturgi.

Tjänsten Instagram, där fotografi är det sociala objektet, används av 100 miljoner personer! Bilder, oftast tagna med mobilkamera, kan förses med olika filter, som sedan sänds ut i ett flöde. Det geniala med dessa filter är att de skapats ur en estetik, från andra tider och stilar, som vi redan är bekanta med. En yta hämtad från en stiltradition kan läggas på en ny bild och genast inlemmas den i en befintlig dramaturgi.

Instagram har blivit vår tids familjealbum – bilder tagna nu men med ett nostalgiskt skimmer.

Jenny Maria Nilsson