A-kassornas praxis ändras
Johan Möller nekades a-kassa därför att han var anställd på ett bemanningsföretag fyra timmar i veckan. Han överklagade och fick rätt i kammarrätten.
Nu ändras a-kassornas praxis. Särbehandlingen av bemanningsanställda ska bort. Nu kan de också stämpla på deltid.
– Det känns bra att jag har något som kan hjälpa andra. Ingen ska förlora på att ta ett jobb. Det känns jättefel, säger han.
Domen kom i april. Sedan dess har Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen ändrat sina regler för tillämpning. Även regeringen har ändrat sin praxis. Därmed ändras a-kassornas tillämpning.
– A-kassorna kommer inte att göra någon skillnad på om man är deltidsanställd i ett bemanningsföretag eller något annat företag, säger Karolina Mattsson, biträdande kanslichef på A-kassornas samorganisation.
Tidigare ansågs bemanningsanställda vara låsta till ett bemanningsföretag hela arbetsveckan, även om de bara var anställda på deltid. Därmed stod de inte till arbetsmarknadens förfogande och hade inte rätt att deltidsstämpla.
Den tolkningen gjorde dåvarande Försäkringsöverdomstolen i början av 1990-talet. Den har stått sig sedan dess – ända tills Johan Möller vann mot Unionens a-kassa i kammarrätten.
– Det var inte särskilt svårt eller betungande. Jag överklagade först till Unionens a-kassa och fick avslag. De skickade med papper om hur man bär sig åt att överklaga. Jag följde anvisningarna och skrev ett brev där jag berättar vad jag tycker.
Johan Möller vann i förvaltningsrätten. Unionens a-kassa överklagade men förlorade även i kammarrätten.
Johan Möller är 27 år. Under studietiden jobbade han extra som chaufför, brevbärare, testare inom telekom och lärare i Karlskrona. Han var anställd fyra timmar i veckan på bemanningsföretaget.
Ett halvår efter studierna blev han uppsagd. Då återvände han till bemanningsföretaget och upptäckte att han inte fick stämpla på deltid. Det slutade med att kundföretaget anställde honom direkt med bemanningsföretagets goda minne. Då fick han a-kassa på deltid.
– Bara för att jag satte en krumelur på ett annat papper så var det ok att stämpla.
Johan Möller hann få ut 4 400 kronor, pengar som Unionens a-kassa krävde tillbaka. Han var tvungen att betala. Efter domen fick han tillbaka 3 800 kronor. Han har funderat på att överklaga, men är inte säker på om det är mödan värt.
– Jag har inte orkat gå vidare för några hundralappar.
I dag jobbar Johan Möller heltid som utvecklare på Ericsson.