»Jag tycker om att jobba mycket«
Drömgästen? Det är den som kommer in genom dörren och är jättemissnöjd från början.
Caroline Kjellberg, 22, jobbar i receptionen på Grand hotel i Lund. Hon gillar utmaningar, som griniga hotellgäster.
– Belöningen är när man lyckas få dem att vända och känna: ”Vilken bra service jag har fått.” Då vet jag att jag har träffat rätt och vänt något dåligt till något bra. Det gäller att vara kvicktänkt och se gästens behov.
Hon har just lagt en stor utmaning bakom sig: yrkes-EM i den belgiska staden Spa. Hon slutade på tredje plats i Europamästerskapen för hotellreceptionister.
– Placeringen betyder inte så mycket, men erfarenheten av en tuff vecka med tidiga morgnar, sena kvällar och hårt jobb och mötet med kolleger från andra länder har jag lärt mig mycket av.
Får du högre lön efter EM-bronset?
– Det tror jag inte, men jag valde inte yrket på grund av lönen, utan för att det är ett roligt och intressant jobb att gå till.
Caroline ser yrkes-EM som en chans att visa upp att yrket hotellreceptionist innebär mycket mer än att le mot gästerna och checka in och ut.
– Ingen dag är den andra lik. Det är det som gör jobbet så roligt. Man är den som löser gästens problem och ibland får man vara psykolog också.
Caroline Kjellberg gick hotell- och restaurangprogrammet på gymnasiet. Redan i nian började hon servera på ett cateringföretag. Tillsammans med en kompis fick hon så småningom göra egna arrangemang. De fixade bröllop och andra tillställningar och serverade och skötte baren.
– Jag jobbade på alla lov och alla kvällar när tiden medgav. Jag har alltid tyckt om att jobba mycket.
I ettan på gymnasiet fick eleverna pröva på olika jobb inom hotell- och restaurangbranschen. Då bestämde hon sig för hotell. Efter skolan jobbade hon ett halvår i butik innan hon hamnade på Grand hotel i Lund med 83 rum, två restauranger, bar, festvåning och en stor konferensdel.
Hotellreceptionist är inget bristyrke, men Caroline tycker att det är lätt att få jobb. Som hotellreceptionist känner hon sig eftertraktad och det finns möjligheter att göra karriär.
– Det gäller bara att visa framfötterna och visa att man vill jobba och utvecklas.
Fakta
Om Caroline Kjellberg
22 år, hotellreceptionist på Grand hotel i Lund.
Bäst med yrket: Det är roligt om kollegorna eller chefen säger ”bra jobbat”, men det är gästerna jag är här för. Och det roligaste är att omvända en negativ gäst till att bli positiv.
Sämst med yrket: Det får bli lönen och ob-ersättningen, 18:75 kronor i timmen oavsett om det är kväll eller helg.
Arbetstider: 06.45–14.45, 14.15–22.15.
Yrkesstolthet: Absolut. Jag känner stolthet när jag går till jobbet. En del gäster, framför allt utländska, brukar fråga om det här är mitt jobb eller ett extraknäck vid sidan av studierna. Då får jag en chans att berätta om allt vad jobbet innebär.
Om jag inte vore hotellreceptionist: Då skulle jag vara någon sorts lagledare som pushar personalen framåt och får dem att känna att de är viktiga för företaget.
Hotellreceptionister
Ingångslön: 18 774 kronor utan utbildning, 20 009 med utbildning.
Medellön: 21 246 kronor utan utbildning.
Medelålder: Låg. Mer än hälften av dem som jobbar inom hotell- och restaurang är under 35 år. 31 000 anställda, var fjärde i branschen, är under 25 år.