Arbetsgivarna utlovar anständiga löner och schysta villkor när de ansöker om att få ta in arbetskraft från länder utanför EU.

Nu ska Handels avdelning 20 i Stockholm ta reda på vad löftena är värda i verkligheten. Under september och oktober ska 50 arbetsplatser få besök.

Därmed följer Handels Hotell- och restaurangfackets exempel.

– Vi vill ta reda på hur det ser ut. Vi vet att det finns brister, men vi behöver mer kunskap om hur stort problemet är, säger Eva Gynning, ombudsman på Handels.

Även Byggnads tänker göra någon sorts granskning i Stockholm – men när och hur är inte klart än.

– Stockholm sticker ut oerhört mycket jämfört med resten av landet. Av 1 869 ansökningar om arbetstillstånd hittills i år kommer nästan 1 600 från Storstockholm, berättar Christer Carlsson, ombudsman med ansvar för migrationsfrågor på Byggnads.

Hotell- och Restaurangfacket har granskat villkoren för utländsk arbetskraft från länder utanför EU i ett par omgångar. Senast i juni kom en rapport om villkoren för 143 invandrare på 64 arbetsplatser i krogbranschen i Stockholm. 61 av dem betalade mindre än de hade lovat. Månadslönerna kunde vara så låga som mellan 3 000 och 4 000 kronor. Många betalade inte för ob- och övertid.

Krog- och städbranschen ligger i topp. Här vill flest arbetsgivare rekrytera personal i länder utanför EU. Bara i Stockholm fick Hotell- och restaurangfacket se 2 700 ansökningar förra året – dubbelt så många som 2010.

Ansökningarna blir fler även inom Handels område. Eva Gynning räknar med att det kommer in 15–20 ansökningar i veckan i Stockholm – många från små butiker och torghandlare.

– Vi säger nej om arbetsgivarna inte har kollektivavtal. I regel kommer de tillbaka och vill teckna avtal. När jag går igenom avtalet med dem ställer de inga frågor – trots att det handlar om kostnader. Det gör att man undrar om de tänker följa avtalet, säger Britt-Marie Grönberg, verksamhetsassistent på Handels.

Facket yttrar sig till Migrationsverket, som fattar beslut om arbetstillstånd. Facket får inget besked om beslutet i ett enskilt ärende.

Migrationsverket kontrollerar inte om arbetsgivarna håller vad de lovar. Om det överhuvudtaget ska bli någon kontroll måste facket ta på sig den uppgiften.

14 722 personer fick arbetstillstånd 2011. Under årets första månader har Migrationsverket beviljat drygt 13 500 arbetstillstånd. För flera LO-förbund, framför allt i Stockholm, är det en tung arbetsuppgift enbart att yttra sig över ansökningarna.

– Det kräver en och en halv tjänst på heltid på Byggnads i Stockholm. Det är mycket även för en stor avdelning, säger Christer Carlsson.

Migrationsverket fick 20 nya tjänster förra året bara för att handlägga arbetstillstånd. Det är en ökning med 50 procent.

 

 

Fakta

De utländska arbetstagarna vågar inte protestera. Orsaken är att deras arbetstillstånd gäller i två år hos en enda arbetsgivare.

Om anställningen upphör åker de ut ur Sverige om de inte lyckas hitta ett nytt jobb inom tre månader.

Hotell- och restaurangfacket vill ändra regeln. Den som blir av jobbet ska inte åka ut ur Sverige.