Allt fler får hjälp med sina läxor av privata företag. Nu vill även lärare i skolan vara med och tjäna en extra hacka genom att starta privata läxhjälpsföretag på fritiden.

– Det är inte lämpligt men det är inte heller konstigt att lärarna tar chansen med tanke på hur låga lärarlönerna är, säger Eva-Lis Sirén, Lärarförbundets ordförande.

Det blev grönt ljus från kommunen.

En mellanstadielärare på Östre­gårdskolan i Växjö fick starta ett läxhjälpföretag vid sidan av sitt vanliga lärarjobb. Kommunen sa ja trots att förvaltningschefen avrått den borgerliga majoriteten från att fatta beslutet eftersom det ansågs oförenligt med reglerna för bisysslor.

I sin ansökan skriver läraren att hans företag ska bedriva läxhjälp för elever inom årskurs fyra till nio. Han lovar samtidigt att han inte ska sälja tjänsten till sina egna elever som han betygsätter.

En förklaring till att branschen växer är att Skatteverket numera tillåter rutavdrag för läxhjälp.

Enligt utbildningsminister Jan Björklund (FP) innebär det att fler kan anlita privat hjälp än tidigare.

Eva-Lis Sirén beskriver det dock som en märklig utveckling.

– Kommunerna lämpar över an­svaret på föräldrarna. Barn har rätt att få det extra stöd de behöver för att klara skolan, det är en av skollagens grundparagrafer. Men i stället för att erbjuda likvärdig utbildning i skolan tillåter de sina lärare att starta egna läxhjälpsföretag som föräldrarna kan anlita, säger hon.

Samtidigt säger Eva-Lis Sirén att hon har förståelse för att föräldrar­na anlitar privata företag för att hjälpa till med skolarbetet. Enligt henne är det en signal om att föräldrar är oroliga över att kommunen och staten skurit ned så mycket på skolan att de inte klarar av att ta sitt ansvar för utbildningen.

– Utbildningen håller på att bli en plånboksfråga när skolan inte får de resurser som behövs. Föräldrar med höga inkomster har större möjligheter att ge sina barn den hjälp som behövs.

Fakta

Läxläsning

Allt fler företag som erbjuder privat läxhjälp startas. Skolverket vet inte hur stor marknaden är.

De elever som oftast köper hjälp av företag är dels de som ligger på gränsen till att inte bli godkända, dels de som redan har ett bra resultat men vill höja betyget ­ytterligare.

Priset för en timmes läxläsning varierar, men efter skatte­av­drag kostar det strax under 250 kronor i timmen.

Om läxhjälpen kallas barnpassning går det att göra rutavdrag om eleven är max 16 år.

Källor: Skolverket, Study­buddy, Sydsvenskan