Han styr över allt som rör vatten
Gunnar Grip tycker att servicejobb kan vara svårare än nybyggen. De kan vara tekniskt besvärliga och det dyker upp problem han inte sett förut.
Med två ficklampor lyser Gunnar Grip på nya blanka rör för värme och vatten. Han befinner sig i ett lågt utrymme under en trappa.
– Här är det varmt och skönt, säger han sarkastiskt. Och trångt och mörkt.
Han är vvs-montör och gör huvudsakligen servicejobb. Men detta är en ombyggnad av gamla verkstadslokaler som hyrs ut till flera företag: ett dagis, en hälsocentral, ett gym och en bowlinghall. Den stora byggnaden ligger intill hamnen i Söderhamn.
– Jobbet har inte varit särskilt besvärligt, säger han.
Gunnar Grip har monterat ny värme i hela huset – 38 nya värmeelement och ledningar, som han stolt visar upp i några kontorsrum.
Nu går han ner i källaren med sin verktygsväska. Där ska han göra i ordning en handikapptoalett med dusch, toalettstol och handfat. Det visar sig att golvläggaren ännu inte är klar – så Gunnar Grip får sticka emellan med andra jobb.
– Som servicemontör är det mitt jobb att ta hand om allt som kan bli fel med vattnet i en byggnad.
Han kör en liten skåpbil fylld med verktyg. De senaste dagarna har han arbetat hårt och bara slängt in grejerna i bilen.
De vanligaste verktygen är rörtång, skiftnyckel, avskärare och bocknyckel. Med avskäraren kapar han rör. Den har en kniv som snurras runt röret. Med bocknyckeln böjs rören.
– Jag brukar säga att jag är rörmontör, andra säger rörmokare. Vvs-montör är bara en titel för att göra jobbet finare.
Samtidigt med det stora renoveringsjobbet arbetar han i ett badrum hemma hos en kvinna. Gunnar Grip tycker att det funkar bra att komma hem till folk. De flesta är tacksamma. Men det kan vara besvärande med dem som ska titta på – särskilt om jobbet inte går så bra. Värst var det när tre äldre män satt sig på var sin stol för att titta när han gjorde en undercentral för fjärrvärme i ett pannrum.
Gunnar Grip berättar att det under de senaste tio åren blivit mer mode i badrum och kök. Det är inte ovanligt att folk satsar 100 000 kronor på ett nytt badrum med bubbelbad.
Själv är han lite skeptisk – många använder bara bubbelbadet en kort tid.
– Mitt eget badrum har blivit bra med kakel, klinker och golvvärme. Vi tog ett badkar med tassar i stället.
Fakta
om Gunnar Grip
56 år, vvs-montör på YIT i Söderhamn.
År i yrket: 38, arbetslös i ungefär ett halvår 1996.
Bästa med jobbet: Friheten, man sköter sig själv på servicejobb och bestämmer tillsammans med kunden.
Sämst med jobbet: Slitage på kroppen, knän och armbågar börjar ge sig till känna. Det kan vara skitigt. Och ensamt – det finns ingen att bolla tankar om jobbet med.
Yrkesstolthet: Vi försöker göra bra jobb. Det är bra om jag går ut ur ett rum och tycker jobbet är snyggt gjort.
Yrkeshemlighet: Finns nog ingen. Gäller bara att vara noggrann.
Om jag inte blivit vvs-montör: Vet inte. Det var tillfälligheter som ledde till detta. Jag fick sommarjobb på ett vvs-företag när jag var 14–15 år.
om VVs-montörer
Antal: Runt 15 000.
Utbildning: Tre år på gymnasiets vvs- och fastighetsprogram och därefter två år som lärling.
Lön: Genomsnittet i landet är 181 kronor i timmen och det motsvarar 31 500 kronor i månaden.
Fackförbund: Byggnads.
Framtidsutsikter: Enligt Byggnads är det brist på vvs-montörer med yrkesbevis samtidigt som det är svårt att få företagen att ta emot lärlingar. I större delen av landet är arbetsmarknaden sedan länge mycket bra för vvs-montörer.
Källor: Byggnads, Arbetsförmedlingen