Gruvarbetarna åtalas för mord på sina arbetskamrater
Trots att det var polisen i Sydafrika som sköt ihjäl 34 strejkande gruvarbetare är det 270 strejkande arbetare som åtalas för mord. Det sker med hänvisning till en lag från apartheidtiden.
– Det var visserligen poliser som sköt men de attackerades och det är därför vi väcker åtal, sa myndigheternas talesperson Frank Lesenyego efter att beslutet om åtal blivit känt.
Reaktionerna från fackligt håll blev starka.
– Att åtala gruvarbetare för att ha mördat sina egna kolleger är ofattbart. Vi kräver en omedelbar frigivning, sa Zweli Vavi, ordförande för det Sydafrikanska facket Cosatu, i ett pressmeddelande.
Även flera jurister i landet har kritiserat åtalet.
Åklagaren använder sig av en lag – ”common purpose” – som kom till under apartheidtiden för att sätta dit ANC-ledare som deltog i protestmarscher.
Lagen gör det möjligt att kollektivt bestraffa grupper av personer som anses uppvigla eller spontant ansluter sig till en folkmassa som är på väg att begå våldshandlingar.
Åklagaren behöver alltså inte belägga att enskilda personer deltagit i attackerna.
Juristprofessorn Pierre de Vos, universitet i Kapstaden, underkänner dock argumentet på sin blogg.
”Det är en uppenbar feltolkning av lagen. För att skydda antingen polisen eller politiker som premiärminister Jacob Zuma och polisministern Nathi Mthethwa”, skriver han.
Enligt Pierre de Vos går lagen inte att tillämpa i detta fall eftersom det gjordes en lagändring 2003 som begränsar möjligheten till kollektiv bestraffning.
Globala organisationer har också kritiserat domstolens beslut att väcka åtal.
– Kollektiv bestraffning har inte någon plats i Sydafrikas lagstiftning efter apartheidtiden. Myndigheterna måste i stället värna om rättstaten och se till att hantera problemen med en ökande ojämlikhet som är den bakomliggande orsaken till ett växande missnöje, sa världsfacket IFS generalsekreterare Sharan Burrow i en kommentar.
Det var den 16 augusti som polisen sköt ihjäl 34 strejkande och skadade 78 gruvarbetare vid Markanagruvan i Sydafrika som ägs av gruvföretaget Lonmin.
På en video, som cirkulerar på nätet, framgår det att gruvarbetare beväpnade med machetes och käppar sprang mot polisen som svarade med att öppna eld med sina automatkarbiner.