Paulina Lorné har nyss kommit tillbaka till sitt jobb med IT i sjukvården. Som tur var blev första veckan ganska lugn. Foto: ADAM IHSE

Sol eller inte, för många går nu semestern mot sitt slut. Kanske är det först då de många sena nätterna börjar göra sig påminda. Det som innan semestern var enkelt känns plötsligt som ett oöverstigligt projekt.

– Många är jättetrötta första veckan, ofta tröttare än innan semestern eftersom man förskjutit dygnsrytmen under flera veckor. Det blir som en supervariant av den trötthet man kan känna en måndagsmorgon, säger Gunnar Aronsson, professor i arbetspsykologi vid Stockholms universitet.

Paulina Lorné är en av dem som upplevt tröttheten efter semestern, hon kom i förra veckan tillbaka till sitt jobb som applikationsspecialist inom IT i Västra Götalandsregionen. Där jobbar hon med support för sjukvårdspersonal som behöver hjälp med sitt journalsystem.

– Det är lite segt men lugnt, så det är ändå en bra vecka att börja för att värma upp lite, säger Lorné.

Uppvärmning kan behövas då hjärnan har en snabb anpassningsförmåga. Redan efter några semesterdagar i avslappnat läge har hjärnan gått ner ordentligt i prestationsförmåga och det gör att det kan ta ett tag att komma tillbaka, enligt stressforskaren Dan Hasson vid Karolinska institutet och Stressforskningsinstitutet.

– Därför är det viktigt att ha en lite mer förlåtande attityd till sig själv och inte ha för höga förväntningar på vad man ska lyckas åstadkomma dagarna efter en semester, säger Hasson.

 

Forskarens tre tips

… till den som har ett jobb där det går att själv styra hur mjuk jobbstarten kan vara efter sommarens semester.

1. Ha inte för höga prestationskrav i början. Det kan ta några dagar innan hjärnan ställer om sig till jobbprestation.

2. Börja jobba mitt i veckan så att det inte är så många dagar kvar till helg. Använd de första dagarna till förberedelse inför nästkommande vecka.

3. Om du blir stressad av att komma tillbaka till tusentals mejl i inkorgen — använd lite tid på semestern för att rensa bort överflödiga mejl allteftersom.

Källa: Stressforskaren Dan Hasson vid Karolinska institutet och Stressforskningsinstitutet (TT)