Reinfeldt hoppas på ny jobbpakt
Statsminister Fredrik Reinfeldt hoppas på en jobbpakt med fack och arbetsgivare i höst. Pakten ska ge minst 30 000 unga jobb.
– Detta ska sänka trösklar för grupper som annars har svårt att hävda sig i konkurrensen på arbetsmarknaden, säger Reinfeldt.
Tanken är att unga utan yrkeserfarenhet ska få jobba med handledning på ett företag varvat med utbildning. Förebild är bland annat IF Metalls avtal med Teknikarbetsgivarna om yrkesintroduktion.
För att få till stånd flera sådana avtal är regeringen beredd att gå in till exempel med handledarstöd eller sänkta arbetsgivaravgifter för unga som får yrkesintroduktion.
Facken kan komma att lockas med statliga pengar till omställningsstöd för dem som förlorar jobb. Reinfeldt betonar dock att det ska handla om ett betydande antal unga som får jobb för att regeringen ska ställa upp med resurser.
– Vi har tittat på norska erfarenheter och översatt det till Sverige. Det skulle handla om minst 30 000, gärna fler, säger Reinfeldt.
Enligt honom skulle en bred yrkesintroduktion få en ”högst påtaglig betydelse” för att få ned ungdomsarbetslösheten.
Men det är långt kvar innan en jobbpakt är i hamn. Fack och arbetsgivare har sedan förra hösten träffats regelbundet hos finansminister Anders Borg för att diskutera bland annat den frågan.
Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström menar att Reinfeldts utspel nu ökat pressen på parterna att komma överens.
– Vi har många motstridiga intressen med våra vänner på den fackliga sidan och de med oss. Men det är värt ett försök och jag är optimistisk, säger Bäckström.
För facken är den känsliga frågan om man ska gå med på lägre minimilöner under en begränsad tid för unga i yrkesintroduktion, vilket IF Metall gjorde.
– Vi måste dokumenterat veta att det verkligen är en utbildning som ges under den tiden annars är det bara lönedumpning, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.
Han vill inte gå in på om statliga pengar till ett omställningsstöd skulle få med facken på båten, men tillägger att även en bättre a-kassa är viktig när det gäller att ställa om för att hitta ett nytt jobb när man blir arbetslös.
Thorwaldsson tycker att det nu finns ”en grogrund” för att föra diskussioner om hur ”massarbetslösheten” ska minska. Även Saco och TCO är positiva till Reinfeldts utspel.
– Det viktiga här är att regeringen öppnat upp för att samarbeta med parterna och vi ser väldigt positivt på signalerna från regeringen i dag. Det är väldigt viktigt att få till stånd en jobbpakt, säger TCO:s ordförande Eva Nordmark.
Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Mikael Damberg välkomnar Reinfeldts utspel.
– Det är ett bra initiativ som liknar väldigt mycket den modell Stefan Löfven introducerade som IF Metall:s ordförande. Den gör det möjligt för unga att få yrkespraktik kombinerat med utbildning och få in en fot på arbetsmarknaden, säger Damberg.
Han tycker bland annat att det är bra att Reinfeldt öppnar upp för statliga pengar till ett handledarstöd.
– Det finns flera idéer som det faktiskt finns möjlighet att komma överens om och nå enigheten kring, säger Damberg.
– Vi har en så hög arbetslöshet i dag så det krävs att staten engagerar sig. Vi har väntat länge på att regeringen ska ta krafttag för att få ned ungdomsarbetslösheten, så köper de det här förslaget från Stefan Löfven så välkomnar vi det, säger Damberg.