Sommar + jobb = rättigheter
Ulrika Nilsson är kampanjansvarig för Facket på sommarjobben i Värmland. Om hon ska säga en enda sak en sommarjobbare ska tänka på så blir det ”Anställningsbevis!”
– Det är ju själva kontraktet, på det står allt: Hur mycket du ska få betalt, vilka tider du ska arbeta, hur länge du är anställd … Skaffa det, annars kan det vara tack och hej.
Just att man inte får anställningsbevis är ett vanligt problem, och att ungdomarna inte vet om arbetsplatsen har kollektivavtal eller inte. Finns inte det är man i värsta fall inte försäkrad om det händer något.
Att sommarjobbare förväntas provjobba gratis stöter facket också på ibland. Inte en enda dag ska man gå med på det, poängterar Ulrika Nilsson:
– Provjobba gärna, men du ska ha betalt!
De värsta fall som Ulrika Nilsson stött på själv är jordgubbsförsäljare som varit för unga. Man ska vara 18 år för att få hantera pengar. Men hon minns ett fall som hennes kolleger hanterade:
– Det var en kille för ett par år sedan som fick sparken för att han pratade med pressen. Han var just jordgubbsförsäljare och jobbade svart under dåliga förhållanden. Och företaget bara försvann, det fanns inte registrerat och telefonnumret gick till ett kontantkort.