Tvålen på jobbet var nervgift
Malin Axelsson utsattes för arbetsmiljöbrott på sommarjobbet.
De var tre kompisar på 17 år, och överlyckliga för att ha fått sommarjobb på samma ställe, ett sågverk utanför Strömsund. Men glädjen blev kortvarig när ”tvålen” de tvättade sig med visade sig vara rent nervgift.
Malin Axelsson minns plågorna den där sommaren för tre år sedan som om det vore i går.
– Det började med lite irritation som övergick till klåda och svullnader på armarna. Sedan fick vi utslag och till slut bölder.
De fick kortison på vårdcentralen, som inte hjälpte. Först efter att Smittskyddsinstitutet kopplats in förstod läkaren hur plågorna hängde ihop med den ”tvålburk” de använt för att tvätta av sig målarfärgen.
Det var ingen tvål i burken, utan delfleet MS, en giftig härdare som kan skada lever, njurar och nervsystem.
– Vi kunde inte sova på nätterna för att det gjorde så ont. Och vi var mycket oroliga, eftersom vi inte fick träna för läkaren för att inte riskera inre skador.
Läkaren anmälde arbetsskadan omedelbart efter att burkens innehåll blivit känt, både till Försäkringskassan och till polisen.
Under tiden fick Malin Axelsson och hennes kompisar jobba klart sina tre veckor som grovjobbare på sågverket. I grovjobbet ingick bland annat att städa, tvätta, måla, lackera.
Till en början ville arbetsgivaren inte kännas vid giftburken eller hur den hamnat vid tvättstället där personalen gjorde sig ren efter arbetsdagen.
Men läkarens anmälan ledde till rättegång, där chefen erkände att misstag begåtts. Ett misstag som rätten klassade som arbetsmiljöbrott, och som kostade tre gånger 13 000 kronor till Malin Axelsson och hennes kompisar för sveda och värk.
Malin Axelsson har sommarjobbat sedan hon gick åttan. Hennes råd till andra sommarjobbare:
– Kolla upp alla villkor, verktyg och medel innan du börjar.