Och om man inte vill integreras då?
Det är sommar. Eller, som vanligt, borde vara.
Himlen är – ja, vad? Blå någonstans där bakom. Därpå breda gråsvarta drakar som glider fram och grinar:
Var ska de frusta ut sina skyfall? Var pusta ut sin snålblåst?
Juni är inte fel tid att fly landet. (För dem som inte går i gång på årstidernas charm finns många andra bra tidpunkter också.) Drömmar om utlandssemestrar frodas och en hel del har också råd att förverkliga dem.
Som pappan på planet till Malaga (Fuengirolas närmaste flygplats) sa till sin dotter: Alla här ska till solen!
För en halv miljon svenskar har resan över landets gränser handlat om emigration och för de flesta av de cirka 65 000 svenskar som sökt sig till Spanien spelar solen och ljuset en huvudroll.
Krig har vi länge förskonats från, odjuret att fly ifrån är i första hand mörkret.
”Livsstilsemigranter” kallar forskaren Catrin Lundström de svenskar som söker lyckan i Spanien.
Att nästan varje morgon dra upp gardinen och se en blå himmel – det är livskvalitet, säger Birgitta Romero som bott 25 år i Fuengirola. Hon har många spanska vänner och spanskan flyter, konstigt vore väl annars, säger hon.
Andra håller sig i stället mest till svenskan, engelskan och svenska mötesplatser. När det är solen som drar (och det svenska samhället för övrigt ses som positivt), är det inte säkert att nyfikenheten på språk, kultur och samhälle finns eller väcks hos emigranterna.
Spanjorerna är accepterande, de krävs ingen perfektion. Det räcker med att försöka prata spanska för att de ska bli på gott humör, tycker Birgitta och andra utlandssvenskar där.
Under nationaldagsfirandet på Svenska skolan tycker vår spanska fotograf att min spanska låter som franska och jag ber föräldrar att tolka. En hel drös av dem skakar på huvudet, en efter en.
– Det är pinsamt egentligen, säger en mamma.
Oavsett hur ”svenskt” de lever, hur bra deras spanska är och hur integrerade de är i det spanska samhället är utlandssvenskarna här överens om en sak: De överger inte sitt svenska medborgarskap.
Det tål att tänkas på i tider när Folkpartiet åter slår ett slag för språktest för medborgarskap. Och när regeringen utreder hur det svenska medborgarskapet ska få en tydligare roll i integrationsprocessen.
Visserligen besitter väl inte Sveriges sol någon större dragningskraft, men det är ju inte heller alltid nyfikenheten på svenska språket, kulturen och samhället som ligger bakom utländska medborgares flytt hit.