HRF strandar förhandlingarna
– På sju inbokade förhandlingsdagar har vi bara haft två timmar och 14 minuter effektiv förhandlingstid. Arbetsgivarna vill inte tala med oss.
Så förklarar Hotell- och restaurangfackets (HRF) avtalssekreterare Malin Ackholt varför facket strandat förhandlingarna med arbetsgivarorganisationen Visita (tidigare SHR) i dag, onsdag.
– Vi har stått till förfogande för förhandlingar vid sju tillfällen, men Visita har bara kommit två gånger. Redan 31 minuter in på det första förhandlingstillfället sa Visitas vd: ”Det är kanske lika bra att vi fortsätter med frivillig medling”.
Den inställningen har Visita sedan hållit fast vid: Arbetsgivarna förhandlar bara via medlare. Vilket upprör Malin Ackholt:
– Parterna har ett ansvar att förhandla. Ingen annan kan villkoren i branschen bättre än parterna.
– Vi vet att det finns många företag som vill ha schyssta villkor och stabila förutsättningar för att planera sin verksamhet. Men Visita tar inte ansvar för det. De är inte seriösa.
Visitas vd Eva Östling Ollén beklagar att HRF strandat förhandlingarna – och lägger all skuld för det låsta läget på facket. Enligt arbetsgivarna har facket krävt ”i princip dubbelt så höga lönepåslag som övriga marknaden”, plus kostsamma förändringar av de övriga villkoren.
– Att bygga sina krav med utgångspunkt från en orealistisk omvärldsbild och stå fast vid detta i en inledande förhandling är inte att ta ansvar, säger Eva Östling Ollén.
HRF har krävt löneökningar med 960 kronor i månaden. Det kravet utgår från LO:s gemensamma yrkanden i avtalsrörelsen: minst 860 kronor per månad, plus en jämställdhetspott på 100 kronor per heltidsanställd på områden är genomsnittsförtjänsten är lägre än 22 400 kronor i månaden.
Räknat på de låga lönerna inom hotell- och restaurangbranschen skulle 960 kronor innebära att högre procentuellt påslag än de 2,6 procent som blivit riktmärket i årets avtalsrörelse.