Beredskapen hög i Kallhäll
Strejken inom Handeln närmar sig och på de uttagna arbetsplatserna är förberedelserna i full gång.
– Vi är beredda på en strejk, säger Jan Lundin, kassör i Handelsklubben på Icas lager i Kallhäll i Stockholm.
Om parterna inte kommer överens om ett nytt avtal lägger han och de närmare 200 kollegorna på lagret ner jobbet vid midnatt natten mot fredag. Än så länge hoppas de flesta dock att arbetsgivarna ger efter så att de kan jobba vidare som vanligt, men stödet för fackets strejkvarsel är ändå starkt bland de anställda.
– Vi måste visa att våra krav inte bara är tomma ord, säger Christer Dahlberg, som även han är aktiv i klubbstyrelsen.
– Men det känns bara onödigt att det gått så långt som till ett varsel. De har ju inte förhandlat på riktigt, fortsätter Jan Lundin.
Vi träffas i snålblåsten utanför arbetsplatsens grindar. Ica är av säkerhetsskäl restriktivt med att släppa in besökare på lagret, och läget är enligt facket extra känsligt sedan konfliktvarslet lades. Men att läget är spänt mellan fack och arbetsgivare på central nivå märks så inte mycket inne på lagret. Alla jobbar på som vanligt, även om de räknar med betydligt mer att göra i morgon än en vanlig torsdag.
– Vi levererar varor till Ica i hela Stockholmsområdet och till Uppsala. Det kommer att märkas snabbt om det blir strejk och handlarna köper nog på sig lite extra om det inte är avgjort imorgon, säger Jan Lundin.
Dessutom pågår strejkförberedelserna för fullt. Fackklubben har gjort listor och scheman för strejkvakter och i morgon hålls ett stormöte med information om strejken.
Det är lönerna och fackets krav på jämställdhetspott till de butiksanställda som är i fokus i konflikten, men för de fackligt aktiva på lagret i Kallhäll är lönen inte den viktigaste frågan.
– För oss är det bemanningsfrågan som är viktigast. Att företag inte bara ska kunna ta in personal hur som helst för uppdrag på några timmar. Vi är inte emot bemanningsföretag men de ska vara ett komplement, säger Jan Lundin.
Både han och Christer Dahlberg tycker ändå att det är bra att facket tar striden för att höja lönerna i den kvinnodominerade detaljhandeln.
– Vi kämpar gärna och tar striden för dem i butikerna som ofta har betydligt lägre löner och sämre villkor, säger Jan Lundin.
Att flera LO-förbund gått ut och sympativarslat är något de uppskattar.
– Det är jättebra att fler sluter upp så att det blir mer kraft bakom. Det är det facket är till för – att hjälpa varandra solidariskt, säger Christer Dahlberg.
Förhandlingarna inom handeln har fortsatt i dag, och ett medlarbud kommer eventuellt att läggas under eftermiddagen.