Varslar för samordningen
De varsel som lagts i dag är en del av LO-samordningen. Det är de mansdominerade förbunden som visar sitt stöd för Handels krav på en jämställdhetspott och reglering av visstidsanställningar.
Förklaringen utvecklas av LO:s avtalssekreterare Per Bardh. Och han berättar samtidigt att de elva förbunden i LO-samordningen hela tiden för en diskussion om det behövs fler varsel.
Han pekar på att de varsel som än så länge lagts har kopplingar till handeln. Varslen från Målarna och Byggnads rör i första hand köpcentra medan Pappers varsel handlar om pappersprodukter till handeln. Sent på eftermiddagen varslade även Fastighets om sympatistrejk på handelsarbetsplatser.
– Vi menar allvar. Vi skärper tonläget för att få arbetsgivarna till förhandlingsbordet och få dem att göra relativa förändringar av lönerna, säger Per Bardh.
Han utesluter inte att fler varsel kommer att läggas. Och lägger till att facken kommer att öka trycket ytterligare om Handels strejk bryter ut på fredag.
– Risken för konflikt är stor nu och problemet är att arbetsgivarna inte verkar beredda att flytta sin position något och Medlingsinstitutet tycks hålla fast vid lönepåslag på 2,6 procent oavsett löneläge.
På svenskt Näringslivs hemsida beskrivs Byggnads sympatiåtgärd som otidsenlig och onödig. På det svarar Per Bardh:
– Sympatiåtgärder är vårt medel när arbetsgivarna vägrar förhandla. Och vi använder bara vår grundlagstadgade rätt att strejka. Sen får arbetsgivarna kritisera oss så mycket de vill.
Fakta: Handels krav
Handels kräver LO-samordningens 3,5 (minst 860 kronor i månaden) plus en jämställdhetspott på ytterligare 100 kronor för alls butiksanställda. Svensk handel erbjuder 2,6 procent.
Snittlönen för butiksanställda är 21 300 kronor i månaden.
IF Metall slöt i slutet av förra året ett avtal om en höjning med 2,6 procent.