Kommunals ordförande Annelie Nordström och avtalssekreteraren Lenitha Granlund presenterar varslet om nyanställningsblockad. Foto: JESSICA GOW

 

I dag kom ett nytt konfliktvarsel. Nu gäller det privatanställda personliga assistenter. Kommunal varslar sju stora företag inom Almega Vårdföretagarna om nyanställningsblockad från och den 20 april.

– De personliga assistenterna är värda väsentligt bättre villkor. Det tänker vi ta strid för, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström.

Det här är Kommunals andra konfliktvarsel i årets avtalsrörelse. I förra veckan varslade Kommunal om strejk för 550 anställda på golfbanor och trädgårdsanläggningsföretag till på måndag i nästa vecka. Det kan komma mer. 17 avtal löper ut den 31 mars och förhandlingarna går trögt.

– Läget är allvarligt, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund.

Tidigare i dag fick Kommunal en begäran om sympatiåtgärder från Handels. Kommunal kommer att svara på den under den här veckan.

– Vi har tidigare sagt att Handels sak är vår, konstaterar Lenita Granlund.

Dagens konfliktvarsel gäller en av Sveriges största yrkesgrupper. Det finns ungefär 80 000 personliga assistenter. Det är lika många som antalet lärare i grundskolan – och samtidigt en grupp som syns mycket mindre än lärarna.

– Vi har tystnadsplikt och kan inte prata hur mycket som helst, säger Martina Gotthold, personliga assistent i Gävle, som sitter med i förhandlingsdelegationen.

Hon och kollegan Ann-Sofie Alvrud var med på Kommunals pressträff i går för att berätta om jobbet som personlig assistent. Det säger en del om hur okänt jobbet är.

– Vi jobbar med det finaste vi har – en annan människas barn, syskon eller föräldrar. Vi gör det möjligt för dem att leva som alla andra, berättar Martina Gotthold.

De personliga assistenterna jobbar på villkor som för tankarna till början av 1900-talet snarare än 2 000-talet. Timlön är regel. Om brukaren inte vill ha deras tjänster längre får de sluta på dagen.

Orsaken är att lagen sätter brukarens behov och intressen före assistenternas arbetsvillkor.

På Almegas avtalsområde är medellönen 19 500 kronor. Få jobbar heltid, enligt Kommunal. Den som jobbar 75 procent tjänar knappt 15.000 kronor i månaden.

– Lönerna är bland de sämsta för någon yrkesgrupp i Kommunal, om inte de allra sämsta, säger avtalssekreteraren Lenita Granlund.

Det är bland annat en konsekvens av att Almega sade upp det tredje avtalsåret för personliga assistenter 2010. En löneökning på 850 månaden frös inne. I stället blev det 490 kronor som betalades ut två och en halv månader senare.

Kommunanställda personliga assistenter tjänar i medeltal 21.600 kronor. Sex olika kollektivavtal reglerar villkoren för personliga assistenter.

Varslet berör företag med ungefär 15.300 personliga assistenter anställda. Kommunals krav är 960 kronor mer i månaden, inklusive en hundralapp till en jämställdhetspott. Dessutom kräver Kommunal en månads uppsägningstid för alla och månadslön i stället för timlön.

Tre koncerner

Kommunals nyanställningsblockad riktar sig mot sju företag i tre koncerner. Tillsammans har de 15.300 anställda. Samtliga ägs av riskkapitalbolag.

• Humana Assistans är störst med ungefär 1.800 kunder. Huvudägaren är Argan Capital, ett brittiskt rikskapitalbolag.

• Frösundakoncernen med 1.500 kunder. Blockaden riktar sig mot två av företagen i koncernen – Frösunda LSS AB och Frösunda LSS i södra Sverige AB. Koncernens huvudägare är Hg Capital, ett brittiskt riskkapitalbolag.

• Team Olivia med 925 kunder. Blockaden gäller fyra företag i koncernen: Olivia Personlig Assistans AB, Assistansbolaget i Sverige AB, Nordström Assistans och Inre Kraft i Norr AB. Huvudägare är Procuritas, ett svenskt riskkapitalbolag.

Förra året gick de privata företagen om kommunerna som största anordnare. 44 procent av brukarna anlitade ett assistansföretag. 43 procent hade assistans i kommunal regi.

Källa: Independent Living Institute