Foto: Anders Andersson

En facklig utbildning kan göra enorm skillnad. Efter en veckas kurs i arbetsrätt kan du mer än din arbetsgivare, säger Nicklas Mattsson, ombudsman i Transport som utbildat sig i fackets regi.

 

Utbildning i fackets regi är en möjlighet som många förbiser. Men fördelarna är uppenbara. Studierna kostar dig ingenting. Och du kan nå långt.

Mycket skiljer Gunnar Sträng, Stig Malm och Stefan Löfven åt. Men en sak förenar: De har kort formell utbildning. I stället gick deras väg till makteliten via studiecirklar, kurser i fackets regi och fackliga förtroendeuppdrag.

Under en stor del av 1900-talet var den bakgrunden rentav den normala för ministrar i socialdemokratiska regeringar. Kunskapstörstande arbetare hade inte råd med högre studier. Men genom facket och ABF lärde de sig allt från mötesteknik till engelska och matematik.

I takt med att utbildningsnivån i samhället har höjts har de allmänna ämnena försvunnit ur fackets kursutbud, och ersatts av specialiserade utbildningar i arbetsmiljö, arbetsrätt, försäkringar och förhandlingsteknik.

Därtill krympte utbildningsverksamheten drastiskt när den borgerliga regeringen slopade statsbidragen till facklig utbildning för inflytande och demokrati 1992. En rad fackliga kursgårdar stängdes efter den smällen.

Men fortfarande finns ett imponerande utbud av utbildningar inom LO-förbunden och LO.

– Hur mycket facklig utbildning en förtroendevald maximalt kan få går knappt att säga, säger Mats Sundberg, studieansvarig vid LO. Ingen har kartlagt helheten.

Startpunkten för en facklig utbildningskarriär är ofta en grundläggande medlemsutbildning. Nära 40 000 personer får sådan utbildning varje år.

Blir du sedan förtroendevald erbjuds du förmodligen snabbt en förtroendemannautbildning, normalt på tre dagar. Över 60 000 medlemmar nås av sådan utbildning varje år.

Inkörsporten till högre fackliga studier är tvåveckorskursen Insikter.

– För dem som går den kursen på Runöskolan i sommar ordnar vi extra mycket roligt för barn som följer med, tipsar Mats Sundberg.

Efter Insikter öppnar sig ett brett system av kurser i allt från ledarskap till arbetsrätt, arbetsmiljö, politik och opinionsbildning. En omtalad kurs, där akademiska forskare föreläser, handlar om den svenska modellen – högaktuell med tanke på hur det nya arbetarpartiet gör anspråk på det gamla arbetarpartiets begrepp.

Att gå fackliga utbildningar är gratis. Ditt förbund eller din arbetsgivare står för kursavgiften och ersättning för inkomstbortfall. Och åker du på internat får du hjälp med barnomsorg.

Transportarbetaren Nicklas Mattsson följde motvilligt med på sitt livs första fackmöte när han var 20 år, och halkade in på en veckas medlemsutbildning.

– Det väckte nyfikenheten på hur arbetslivet fungerar, säger Nicklas Mattsson.

Via fackliga uppdrag på sektions- och avdelningsnivå och facklig ledarskapsutbildning, förhandlingsutbildning och utbildningar om Transports olika avtal skaffade sig Nicklas Mattsson sådana kunskaper att han redan efter några år kunde rycka in på ett vikariat som ombudsman. I dag är det hans yrke.

– För ett par år sedan erbjöd förbundet mig att gå sex månaders ombudsmannautbildning på heltid, med bibehållna anställningsvillkor, säger Nicklas Mattsson, som särskilt prisar undervisningen i förhandlingsteknik.

Men fackliga utbildningar kan vara meriterande även för jobb utanför den fackliga sfären, säger LO:s Mats Sundberg.

– Kurser i arbetsrätt är till exempel högst relevanta om du ska arbeta med personalfrågor.