Strejkar mot uppsägningar
– blir arbetslösa i sommar
På torsdagen går Spanien ut i generalstrejk i protest mot regeringens arbetsmarknadsreformer. Landet tampas med Europas högsta arbetslöshet och en rekordstor statsskuld.
Rosa Pujol blir arbetslös i juli när motorcykeltillverkaren där hon arbetat i 39 år — nästan hela sitt yrkesliv — lägger ner fabriken i Barcelona och flyttar till Italien. Pujol och hennes kollegor står vid fabrikens entré där stängslet är tapetserat med banderoller i protest mot nedläggningen.
– Jag vet inte vad jag ska göra, jag får väl söka jobb — som inte finns, säger hon och suckar.
De italienska ägarna Piaggio vill flytta tillverkningen av det i Katalonien legendariska spanska moped- och motorcykelmärket Derbi till Italien. De 164 anställda blir av med sina jobb.
Regeringens reform som har utlöst generalstrejken innebär bland annat att blir lättare för företag att säga upp anställda. Tidigare har den som blivit uppsagd haft rätt till 45 dagars ersättning per arbetat år. Nu minskar antalet dagar till 33 – i vissa fall ner till 20.
– Strejken är en nödvändig investering för framtiden, sa Ignacio Fernández Toxo, ordförande centralorganisationen CCOO, i ett tal dagen innan strejken bröt ut.
Under talet hävdade han att den spanska regeringens nya lagar på för arbetsmarknaden är en del av en nedmontering av den välfärdsmodell som byggts upp i Europa.
Arbetsgivarnas organisation CEOE hävdar att strejken är politisk och är riktad mot landets högerregering.
Enligt arbetsgivarsidan är reformen nödvändig för att få bukt med den skyhöga ungdomsarbetslösheten, och den underlättar för företag att anpassa sin verksamhet efter ekonomiska upp- och nedgångar.
Facket CCOO vill i stället se hårdare tag mot skattebedrägerier som enligt facket kostar enorma summor. Facket förordar också större investeringar i offentlig sektor för att få igång konsumtionen. Attitydförändring är en annan nyckel:
– I Spanien anses man vara smart om man lyckas lura systemet och inte betala skatt, det måste vi ändra på, säger Emili Rey på CCOO.
Fattigdomen ökar i Spanien. Enligt organisationen Cáritas lever 22 procent av spanjorerna nu under fattigdomsgränsen. Cáritas, som bland annat skänker mat till behövande, varnar för inkomstskillnaderna som dök upp i början av krisen. Nu hotar de att öka, vilket kan leda till en polarisering av samhället.
Med Europas högsta arbetslöshet har byteshandel blivit allt vanligare, både för företag och privatpersoner. Det finns hemsidor där företag byter varor och tjänster. Via Banco del tiempo – Tidsbanken – byter privatpersoner språkundervisning mot barnpassning eller gitarrlektioner. Inga pengar är inblandade, utan tjänster byts mot tjänster.
– Om man ska försöka komma på något positivt med krisen så är det att människor tvingas bli mer kreativa och mindre inriktade på konsumtion, säger José-Luis Codex.
Han var tidigare egenföretagande grafisk designer men är nu arbetslös sedan länge. Därför bygger han om sin våning i Barcelona för att kunna ta in hyresgäster.
På Derbifabriken lägger personalen ner arbetet helt under generalstrejken.
– Det gör mig arg att de lägger ner fabriken, och arbetsmarknadsreformen hjälper inte oss alls, säger Rosa Pujol.
Erik Larsson
FAKTA
Strejken i Spanien
Generalstrejken på torsdag har utlysts av de två stora spanska fackförbunden CCOO och UGT.
Strejken omfattar alla förbundens medlemmar och kommer att påverka bland annat kommunikationer och service.
Senaste generalstrejken i Spanien var hösten 2010, då i protest mot den dåvarande regeringens åtstramningspaket.
Arbetsmarknadsreformen som strejkarna protesterar mot lanserades av regeringen i mitten av februari.
Reformen innebär att det blir lättare och billigare för företag att avskeda anställda.
Arbetsgivare kan också undvika att höja lönerna i takt med inflationen.
Hälften av Spaniens unga under 25 år är arbetslösa. Motsvarande siffra för Sverige är 22,9 procent. Spaniens ekonomi väntas i år krympa med 1,7 procent.
Källa: Ekonomifakta.se, Reuters, CCOO (TT)