Handlare klarar en strejk
En handelsstrejk behöver inte få så stor effekt för handlarna. Svenskt Näringsliv kan gå in och täcka upp förlusterna för dem som drabbas. Och om det ska bli någon påskstrejk är det bråttom för facket.
En vecka har gått sedan Svensk Handel strandade förhandlingarna med Handels för att i stället vända sig till Medlingsinstitutet och be om hjälp. Sedan dess har inte mycket hänt.
– Det råder fullkomlig stiltje, säger John Haataja, Handels avtalssekreterare.
Eftersom Handels måste varsla sju arbetsdagar innan en strejk kan bryta ut är det sista chansen i dag om det ska bli någon konflikt till skärtorsdagen, men John Haataja vill vid 17-tiden inte kommentera om något varsel är på gång.
En risk för facket är också att en konflikt inte blir särskilt dyr för de handlare som drabbas. När Handels varslade om strejk förra gången beslutade Svenskt Näringsliv att gå in och täcka konfliktkostnaderna för företagen som drabbades. Eftersom inget varsel lagts har frågan inte diskuterats än, men Christer Ågren, vice vd för Svenskt Näringsliv tror att arbetsgivarna är villiga att ta den kostnaden även i år om det blir aktuellt.
– Eftersom vi tycker att det här är en principiellt viktig konflikt är det rent hypotetiskt mycket som talar för att vi kommer att rekommendera styrelsen att fatta ett sådant beslut, säger han.
Om facket skulle lägga ett varsel tycker han att det är mycket allvarligt med tanke på det ekonomiska läget och att handeln haft det trögt den senaste tiden.
– Handels krav visar att de saknar kontakt med verkligheten och den ekonomiska konjunktur som råder, säger Christer Ågren.
Svenskt Näringsliv har också låtit göra en Sifoundersökning som visar att en majoritet av svenska folket tycker att Handels ska få löneökningar i nivå med de avtal som träffats hittills, vilket alltså motsvarar de 2,6 procenten som Svensk Handel erbjudit.
John Haataja är dock skeptisk till undersökningen. Han säger att facket har ett starkt stöd för sitt krav på en jämställdhetspott.
– De allra flesta som jobbar i de här områdena och de som är berörda på något sätt stödjer oss helhjärtat, liksom även de som inte är berörda – som Byggnads och Elektrikerna.
Som det ser ut nu ser han inga andra alternativ än en strejk om inte arbetsgivarna kommer tillbaka till förhandlingsbordet och är beredda att förhandla på riktigt. Hittills har de varit helt styrda av Svenskt Näringsliv anser han.
Medling är inget alternativ för facket eftersom Medlingsinstitutet har gjort klart att medlarna inte kommer att medverka till att avtal sluts på högre nivåer än industrins 2,6 procent