Dubbelt så många kvinnor som män anmäler arbets­skador på grund av hot och våld till Försäkringskassan. Det gäller skador som lett till sjukfrånvaro.

Den som oftast utsätts för hot och våld i arbetslivet är en undersköterska mellan 35 och 44 år. Och det är de kvinnodominerade yrkena som toppar Arbetets sammanställning över de 15 yrkesgrupper som har anmält flest skador under de senaste fem åren.

Fem kvinnodominerade yrken inom vård och omsorg står för 36 procent av samtliga anmälningar i arbetslivet. Också i relation till antalet sysselsatta är de kvinnodominerade yrkena kraftigt överrepresenterade.

Statistiken visar också att yngre utsätts oftare för våld än äldre. Bland männen är det anställda i åldern 25-34 år som anmäler flest skador.
Bland anmälarna finns även en kvinnlig politiker, två manliga vd:ar och elva högsta chefer inom vård, omsorg och skola.

Det totala antalet anmälda skador med sjukfrånvaro på grund av hot eller våld visar dock en svag minskning under de senaste fem åren. Men siffrorna för 2011, som Arbetsmiljöverket tagit fram åt Arbetet, är bara preliminära. Därför går det inte att dra en bestämd slutsats.

Det kommer in cirka 60 000 arbetsskador till försäkringsbolaget Afa på ett år. Andelen skador orsakade av hot och våld har ökat under de senaste åren, enligt Michel Normark, avdelningschef.

– Mellan 10 och 15 procent av alla skador beror på hot och våld, säger han. Ökningen beror delvis på att färre anmäler andra skador, exempelvis från industrin.

Arbetsgivaren måste anmäla