Försäkringskassan backar – tolv gravida får upprättelse
DO och Försäkringskassan har ingått en förlikning som innebär att tolv gravida som nekats sjukpenning får 15 000 kronor vardera för diskrimineringen.
Högsta domstolen (HD) beslutade i januari i år att inte pröva hovrättens fällande dom mot Försäkringskassan som nekade fyra gravida kvinnor sjukpenning.
– Det är mycket positivt att vi har fått ett vägledande avgörande från högre instans, säger DO Agneta Broberg.
Arbetet har tidigare skrivit om målen där en busschaufför, en förskollärare, en arbetsmiljöinspektör och en sjuksköterska nekades sjukpenning under graviditeten. De fyra kvinnorna led bland annat av foglossning och ryggvärk.
Avslaget motiverades med att graviditet inte är en sjukdom, utan en ”naturlig del av livsprocessen”.
DO stämde Försäkringskassan för könsdiskriminering i tingsrätten, som dömde kassan att betala 50 000 kronor vardera till kvinnorna i skadestånd.
Domen överklagades till Svea hovrätt, som ansåg att diskrimineringen skett oavsiktligt och därmed sänkte skadeståndet till 15 000 kronor var.
Både DO och Försäkringskassan gick vidare till HD, som alltså beslutade att inte pröva hovrättens dom.
Hovrätten gör en felaktig bedömning av skadeståndets storlek, ansåg DO Agneta Broberg, som hade sett fram emot en prövning av skadeståndsfrågan i HD. Storleken lever inte upp till EU-rättens krav på att ersättningsnivån ska ha ett avskräckande syfte, menade hon.
Efter att domen vunnit laga kraft kunde DO slutföra förlikningsförhandling med Försäkringskassan i sammanlagt tolv mål som varit vilande i väntan på HD-domen.
Nu har de båda myndigheterna skrivit på en förlikning som alltså ger de tolv kvinnorna 15 000 kronor var.
– I de här fallen har kvinnor ställts utan inkomst när de är sjuka, bara för att de är gravida. Det är grundläggande att kvinnor och män har tillgång till socialförsäkringen på lika villkor, säger DO Agneta Broberg.