Foto: Anders Wiklund

Det är inte konstigt att undersköterskorna toppar listan över de yrkesgrupper som gör flest anmälningar, tycker Åsa Sandström, själv undersköterska.
– Det är vi som tar emot och står närmast patienterna.

Just nu jobbar Åsa Sandström som timanställd på urologen vid Södersjukhuset i Stockholm. Det är en lugn arbetsplats jämfört med många andra vårdavdelningar som hon jobbat på.

När hon tänker tillbaka på sina 15 år som undersköterska kommer hon på en hel del hotfulla situationer som hon skulle ha kunnat anmäla till Arbetsmiljöverket, eller åtminstone till skyddsombudet, men aldrig gjorde.

– Man går in i en yrkesroll och lär sig att inte ta hoten personligt.

Bara ett fall, ett dödshot, ville hon anmäla till åtal. Men polisen avrådde henne. Anmälan skulle innebära att hon avslöjade sin identitet, vilket polisen bedömde som riskabelt.

– Det var en drogpåverkad patient som kastade sängbordet på mig när jag gick in för att tvätta honom. Jag blev så förbannad och fick tag på honom. Men efteråt var jag mycket rädd.

Mycket ska till för att en undersköterska ska anmäla ett hot oavsett hur allvarligt det är eller vilken del av vården det rör sig om, berättar Åsa Sandström. Patienten är i underläge, har ont, resonerar alla. Och det är naturligt om äldre eller dementa tycker att det är kränkande när man byter blöja på dem, och då blir aggressiva.

– Det ingår i vår yrkesroll att bli lite illa behandlad, säger Åsa Sandström.