Risk för konfliktfylld avtalsrörelse
Svensk Handels agerande hotar den svenska modellen. Risken är nu stor för en konfliktfylld avtalsrörelse. Samtidigt sluter LO-samordningens förbund leden bakom Handels.
Det säger LO:s avtalssekretare Per Bardh. Hans kommentar handlar om att arbetsgivarna i Svensk Handel strandad förhandlingarna med fackförbundets Handels och vill kalla in medlare från Medlingsinstitutet. Per Bardh tror inte riktigt att det här sker på Svensk Handels eget initiativ utan att det är Svenskt Näringsliv som ligger bakom och har skapat strikta regler som innebär att ingen arbetsgivarorganisation får gå med lönelyft högre än 2,6 procent oavsett genomsnittsförtjänst i branschen.
– Jag är riktigt irriterad. Arbetsgivarna försöker köra hela systemet i sank. De springer och gömmer sig bakom Medlingsinstitutet, där generaldirektören identifierat lönehöjningen till 2,6 procent. Det här äventyrar modellen med fria parter som förhandlar, säger LO:s avtalssekreterare.
LO-samordningens avtalssekreterare har haft möte i dag på morgon för att diskutera läget.
– Vi är helt överens om att vi måste ha ett resultat som ger en jämställdhetspott till de kvinnodominerade branscherna, säger Per Bardh.
Han säger att det kan handla om ett krontal som motsvarar vad andra redan fått. LO:s avtalssekreterare säger att det är fullkomligt omöjligt att accepetera lönebud som innebär att de som jobbar på avtalsområden med låg genomsnittslön ska få påslag som är 200 kronor lägre än i exempelvis i industrin eller i byggbranschen.
Det här betyder att rimliga påslag enligt LO:s avtalssekreterare för de kvinnodominerade områden ligger runt 750 kronor om man jämför med Byggnads som fick 774 kronor och IF Metalls Teknikavtal där den genomsnittliga löneökningen är 730 kronor. Ett alternativt resonemang kan bygga på att det enligt Per Bardh är orimligt med löneökningar som är 200 kronor lägre än andra lönepåslag. 2,6 procent på gränsen för jämställdhetspott, 22 400 kronor i månaden, ger 582 kronor. Om vi lägger på 200 kronor får vi bort det orimliga och hamnar på 782 kronor.
Per Bardh tycker att det är för tidigt att prata om storkonflikt, men risken är stor att vi går mot en konfliktfylld tid.
– Handels kan bli tvungna att varsla för att få arbetsgivarna tillbaka till förhandlingsbordet.
När ett konfliktvarsel läggs kallas Medlingsinstitutet in. Medlarna kommer att föreslå lönehöjningar på 2,6 procent. Det är åtminstone det som Medlingsinstitutets generaldirektör Claes Stråth förklarat tidigare.
– Min bedömning är att Handels inte kommer att acceptera det. Det betyder att Medlingsinstitutets medlare inte kan fullgöra sitt uppdrag, säger Per Bardh.