En påskstrejk i handeln kan komma att mötas av juridiska invändningar från arbetsgivarna i Svensk Handel.

En strejk är laglig när det inte längre finns ett gällande kollektivavtal. Och för att sätta igång en konflikt måste man varsla sju arbetsdagar i förväg.

Handels avtal är öppet för tolkningar i den frågan. Avtalet säger att kollektivavtalet fortsätter gälla efter den 31 mars med en ömsesidig uppsägning på sju dagar. Så då är frågan när en konflikt kan utlösas – den 1 april eller sju arbetsdagar senare.

Svensk Handels vd Dag Klackenberg är dock inte säker på att arbetsgivarna kommer möta ett strejkvarsel med en fredspliktsinvändning. En sådan invändning innebär att arbetsgivarna hävdar att den varslade konflikten inte är laglig, och då avgör Arbetsdomstolen.

Dag Klackenberg säger att deras agerande i en konfliktsituation beror på hur omfattande fackets varsel är. Han vill också tona ned betydelsen av en påskstrejk. De flesta köper numera sin påskmat helgen före. Svensk Handels vd lägger dock till:

– Handels uppnår den ekonomiska effekten när en konflikt än genomförs. Varsel i handeln är allvarliga. Effekten blir stor på en gång. För handeln är varje strejkdag en förlorad dag, som inte går att ta igen. Ingen kommer efter en konflikt för att köpa förra veckans mjölk, säger Dag Klackenberg.

Arbetsgivarna har strandat förhandlingarna och begärt medling. Handels har tackat nej till medling.

Dag Klackenberg säger att det  är ett vänteläge och att han hoppas på att facket ska ställa upp på medling. Han tänker sig att medlare skulle ha möjlighet att föra in nya element i förhandlingarna och på så vis hitta en gemensam lösning för fack och arbetsgivare.

Handels avtalssekretare John Haataja säger att facket inte bestämt sig för något och att det inte är någon brådska. Och han tillägger att sedvanliga konfliktförberedelser pågår.

Om Handels vill sätta igång en strejk som börjar på skärtorsdagen – den 5 april – måste förbundet lägga ett varsel på måndag den 26 mars.

När det gäller sympatiaktioner från andra fack inom LO-samordningen kommer som regel initiativet till dem från den organisation som är ute i konflikt. I det här fallen betyder det att det i första hand handlar om att Handels begär sympatiaktioner.

Men det är också möjligt för de andra facken att både ha förslag och ta initiativ.

– Vi brukar inte fråga så mycket om sympatiåtgärder. Om vi tycker någon är på väg att förlora så tar vi initiativ till sympatiaktioner, säger Ronny Wenngren, avtalssekreterare hos Elektrikerna.