Arbetsmiljöverket förbjuder ensamarbete med intagna i polisens arrestlokal. Den här gången gäller förbudet Polisstationen i Solna, norr om Stockholm.

Förbudet är riktat mot bevakningsbolaget Securus AB, som anställer arrestvakterna på polisstationen. Bolaget kan tvingas betala 100 000 kronor i vite om det förekommer ensamarbete i de intagna.

Det var under en pågående inspektion 20 februari som Arbetsmiljöverkets inspektör Patrick Söderquist lade märke till att en av arrestvakterna ensam tog hand om person som precis blivit frihetsberövad. Han meddelade arbetsgivaren ett omedelbart förbud på grund av risk för våld.

– Sannolikheten att de frihetsberövade upplever frustration eller är påverkade av droger är stor och därmed också risken för våld, säger Patrick Söderquist.

Hur kommer det sig att Arbetsmiljöverket förbjuder ensamarbete på vissa häkten och arrestlokaler men inte på andra?

– Jag förstår att det kan låta lite myndighetsaktigt fyrkantigt, men det kan se mycket annorlunda ut från arrest till arrest, säger Patrick Söderquist.

Arbetsmiljöverkets uppfattning är dock att det ska vara minst två vakter varje gång en celldörr öppnas.

– Man kan aldrig vara säker på om det är samma person som finns bakom dörren två timmar senare när personen nyktrat till.

Många av bevakningsbolagen som polisen anlitar är ekonomiskt pressade, vilket innebär att de vill hålla nere bemanningen.

Arbetsmiljöverkets förbud innebär att det ska finnas minns två arrestvakter vid öppning av celldörr, transporter, förhör, raster, läkarbesök, byte av cell eller liknande.

Dessutom ska arrestvakterna vara utbildade poliser eller ska ha kunskaper som minst motsvarar väktar- eller ordningsvaktsutbildningen.