En kvinna blev lovad lönepåslag efter provanställningen. Men när företagsledningen fick reda på att hon var gravid drogs löftet tillbaka.

DO stämmer nu företaget till Arbetsdomstolen för könsdiskriminering och brott mot föräldraledighetslagen.

Kvinnan började en tjänst som jurist på ett inkassobolag med sex månaders provanställning. Hon var överens med arbetsgivaren om att hennes lön skulle höjas om hon fick fortsatt anställning.

När hon fick besked om att anställningen skulle fortsätta kom hon överens med företagets VD om ett lönepåslag på 2 500 kronor i månaden.
Men koncernchefen stoppade lönehöjningen. Enligt kvinnan var han tydlig med att det var hennes graviditet och kommande föräldraledighet som var skälet.

DO har utrett anmälan och slår fast att arbetsgivaren brutit mot diskrimineringslagen och föräldraledighetslagen. DO kräver skadestånd till kvinnan både för den kränkning som hon fått utstå och för det uteblivna lönepåslaget.

– Kvinnors löner släpar fortfarande efter mäns. En av förklaringarna är att kvinnors karriärer och löner påverkas negativt av graviditet och föräldraledighet. Skyddet mot missgynnande av gravida och föräldralediga är därför en viktig jämställdhetsfråga, säger Anders Wilhelmsson, jurist på DO.

Sedan 2009 har DO tagit emot drygt 200 anmälningar som handlar om missgynnande i samband med föräldraledighet. 15 av dem har resulterat i förlikning eller dom.