Medelklass? Vem är inte det?
Nu bjuder kandidaterna i det franska presidentvalet över varann i konsten att rädda nedläggningshotade industrier, som stålverket i Florange.
Annars har ofta medelklassen en nyckelposition i kampanjen.
Socialistpartiets François Hollande säger att allt på hans program är BRA för medelklassen. Nicolas Sarkozy kallar det för en politik MOT medelklassen. Extremhögerns Marine Le Pen vänder sig till den NERKLASSADE medelklassen.
Parallellt försöker experter reda ut vem man egentligen talar om.
I själva verket rider politikerna på en slags medelklassmyt. Det stämmer varken, som högern påstår, att den kvävs av skattetrycket, eller, som vänstern ofta säger, att den utarmas, skriver till exempel två franska forskare i en ny bok.
Personligen blir jag lite perplex över att höra politiker så lättvindigt jonglera med klassbegreppet, som ju då och då förpassats till det förgångna. Om det finns en medelklass, vad kallar man resten av befolkningen? undrar jag till exempel.
Hos Kommunistpartiet är svaret utan tvekan:
– Vi talar inte i de termerna. För oss finns det bara de exploaterade, och de som exploaterar.
På Socialistpartiets huvudkontor rekommenderar man mig att läsa texter på webbsidan.
Okej. Jag hittar uttrycken ”classe populaire” (folklig klass/arbetarklass). Och ”de rika”. Och på några ställen ”de välbärgade”.
Sist pratar jag med en yngre man hos det regerande högerpartiet, UMP:
I dag talar man ju ofta om medelklassen. Men vad kallar ni de som är över medelklassen?
– …
Hos Socialistpartiet säger man de rika?
– Nej. Det är för luddigt.
Och de som är under då?
– Nja. Vi har ingen riktig vokabulär för det heller.
Beror det på att ni inte är så vana att tala i klasstermer? Utom vad gäller medelklassen?
– Ja, och det är ju ett ord som har kommit till oss ganska nyligen.
Enligt ovan nämnda forskare består i alla fall Frankrike av 20 procent överklass, 30 procent medelklass och 50 procent folkliga klasser. Och de anser att politikerna borde inrikta sig på att förbättra situationen för de sistnämnda.
Men det finns en stor fördel med att vända sig till medelklassen. Tre fjärdedelar av invånarna betraktar sig som sådan. Ja, få ser sig som underklass och få som privilegierad överklass (någon är ju alltid fattigare eller rikare än en själv).
FOTNOT: Boken Les nouvelles classes moyennes (De nya medelklasserna) av sociologen Dominique Goux och ekonomen Eric Maurin har getts ut av förlaget Seuil.
Anna Trenning-Himmelsbach