Jobb under vab vanligt bland tjänstemän
Att jobba samtidigt som man tar hand om sjuka barn kan både vara praktiskt, men i förlängningen också öka stressen, anser Unionens pr-chef Åsa Märs. Enligt försäkringskassan är det inte okej att jobba och samtidigt få tillfällig föräldraförsäkring.
Tre av fyra tjänstemän ”vobbar” i stället för att ”vabba”, det vill säga jobbar när de är hemma för vård av sjukt barn (vab). Det visar en undersökning från fackförbundet Unionen.
Varannan gör det alltid eller ofta. Var tredje tjänsteman skulle helst slippa.
– Att jobba lite kan vara stressförebyggande, så att inte inkorgen fylls till dagen efter. Så det kan vara en skön känsla, men det kan också bli normbildande, att arbetsgivaren förväntar sig att du ska jobba, säger Åsa Märs, pr-chef på Unionen.
Men att få tillfällig föräldrapenning för vård av sjukt barn och samtidigt jobba är inte okej, enligt Försäkringskassan.
– Den tillfälliga föräldrapenningen är till för att man ska avstå från arbetet, säger Niklas Löfgren och poängterar att det ju också gäller hela föräldraförsäkringen, liksom sjukpenningen.
– Jag vet inte vad det skulle kunna få för effekter på sikt. Det skulle kunna bli så att arbetsgivare uppmanar anställda att vara hemma för att få billigare lönekostnader, säger Niklas Löfgren.
Han påpekar dock att det är i stort sett omöjligt för Försäkringskassan att kontrollera vobbandet. Några hembesök görs inte.
– Och så finns förstås gråzoner. Om man kollar jobbmejl på mobilen, till exempel, hur ska man bedöma det?
Unionen har låtit Novus göra den webbaserade undersökning med 1 000 tjänstemän i privat sektor, med barn upp till 16 år. Där har man frågat tjänstemännen hur de gör när de är hemma för vård av sjukt barn, men inte frågat specifikt om vilken ersättning eller lön de uppbär.
– Vi missade själva ersättningsbiten. Vi skulle ha frågat om det också, var de får sin ersättning ifrån. Men vi förutsätter att medlemmarna inte fuskar, säger Åsa Märs.
Syftet med undersökningen var att lyfta frågan om balans i livet, om att gränsen mellan arbetsliv och privatliv blir allt suddigare.
Risken finns att tjänstemännen känner sig otillräckliga både på jobbet och hemma, säger hon:
– Det som är mest förvånande är att man inte har någon annan att lämna över arbetet på när man måste vabba.