En konflikt rycker allt närmare på handelns område. Parterna kommer ingenstans i förhandlingarna och snart löper avtalet ut.

För fackets del är det LO-samordningens krav med bland annat 3,5 procents löneökningar, men minst 860 kronor, och en jämställdhetspott på ytterligare 100 kronor till Handelns butiksanställda. Svensk Handel har sagt att det är industrins lönepåslag på 2,6 procent som arbetsgivarna kan acceptera.

– Det händer inget i förhandlingarna. Och det är inte bra, säger Lars-Anders Häggström, ordförande för Handels.

Dag Klackenberg, vd hos Svensk Handel, har en liknande beskrivning. Han säger att det går långsamt och trögt.

– Vi har väl till slutet på nästa vecka på oss att komma någon vart. Egentligen har vi tre alternativ, säger Dag Klackenberg.

Enligt honom är det första och minst troliga alternativet att fack och arbetsgivare börjar förhandla. Han anser att det inte är särskilt troligt eftersom både Handels och Svensk Handel är bundna av sina samordningar.

– Handels kan inte förhandla bort LO-samordningens krav och vi har motsvarande svårigheter att ta oss förbi märket. Förhandlingarna är rätt centralt styrda.

För Dag Klackenberg är de två andra alternativen att kalla in medlare och att Handels går i strejk. Att gemensamt be om medlarnas hjälp kanske inte är något lockande alternativ för facket, eftersom Medlingsinstitutet förklarat att märket är 2,6 procent och att myndigheten inte kommer att medverka till avtal på någon högre nivå.

– Jag tror vi befinner oss mellan tvåan och trean – mellan Medlingsinstitutet och att facket går ut i konflikt, säger Dag Klackenberg hos arbetsgivarna.

Handels ordförande Lars-Anders Häggström är inte lika yvig i sitt resonemang. Han säger att facket kommer att fortsätta tills det blir en öppning och hitta en överenskommelse.

­ – Vår utgångspunkt är att klara jämställdhetspotten, säger Lars-Anders Häggström.

Avtalet sträcker sig fram till sista mars. Och strax därefter ligger påsken som är en de allra viktigaste helgerna för livsmedelshandlarna.