Gravida och föräldralediga blir systematiskt diskriminerade, visar nya siffror från Diskrimineringsombudsmannen (DO). Det får allvarliga konsekvenser för unga kvinnors fortsatta arbetsliv, konstaterar DO.

Förra året gjordes totalt 731 DO-anmälningar i arbetslivet. Ungefär en fjärdedel rörde könsdiskriminering. Och mer än hälften av dessa kom från gravida.

De vanligaste fallen handlar om att kvinnor inte blir kallade till anställningsintervjuer eller att intervjuerna ställs in när de berättar att de är gravida. Några exempel från förra årets anmälningar:

En kommun ställde in anställningsintervjun när kvinnan berättade att hon väntade barn.

En restaurangägare avbröt intervjun när det kom fram att kvinnan som sökte jobbet var gravid. Han ville inte anställa någon som skulle försvinna på mammaledighet efter några månader.

Ett apotek ville inte anställa en kvinna eftersom hon förväntades gå på föräldraledighet.

En kvinna fick ett nystarjobb, men när arbetsgivaren fick veta att hon var gravid blev hon uppsagd med omedelbar verkan.

Dessutom fick DO in 61 anmälningar om missgynnande i samband med föräldraledighet. I de flesta fall hade anmälaren fått ett lågt eller inget alls lönepåslag.

Det faktum att kvinnor föder barn och att kvinnor tar ut större delen av föräldraledigheten leder till att de inte får samma villkor i arbetslivet. En pappa är borta från jobbet med föräldrapenning i genomsnitt tre månader fram till att barnet börjar skolan, medan mammorna är föräldralediga i ett år.

Diskriminering på grund av kön och graviditet är ett brott mot de mänskliga rättigheterna och hör inte hemma i ett jämställt samhälle, konstaterar DO som gärna vill se en mer individualiserad föräldraförsäkring. En jämn fördelning av försäkringen är bra både utifrån ett jämställdhetsperspektiv och ett barnperspektiv, menar DO.

– En jämn fördelning främjar jämställdheten på arbetsmarknaden och bidrar till att båda föräldrarna har möjlighet att kombinera barn och jobb på samma villkor, och ger barnet möjlighet att ha en nära relation med båda sina föräldrar, säger DO Agneta Broberg.