Svenskt Näringsliv betecknar jämställdhetspotten som en förtäckt låglönesatsning. Resultatet blir att unga får svårt att få jobb.

– Genom att driva upp lönerna i serviceyrkena har LO lyckats minimera instegsjobben för unga, säger Christer Ågren, vice vd för Svenskt Näringsliv.

På en presskonferens i dag presenterade arbetsgivarnas sina invädningar på LO-samordningens avtalskrav. Christer Ågren säger att industrins avtalade lönepåslag på 2,6 procent ligger på smärtgränsen. Och han anser att det inte finns någon rim och reson bakom LO-samordningens lönekrav som ligger högre. Han är kritisk mot att LO-förbunden inte anpassat sig till att tillväxten bromsat in.

– Det visar att man inte förstår samhällsekonomiska resonemang, säger han.

Framför allt vänder sig arbetsgivarna mot LO:s jämställdhetspott, som de inte anser är någon jämställdhetspott eftersom nästan hälften av de avtalsområden som omfattas av potten domineras av män.

I sin argumentation lyfter Svenskt Näringsliv fram att löneskillnaderna är små i Sverige – de minsta inom OECD.

Som stöd för sin inställning visar arbetsgivarna en undersökning, som visar att de som haft jobb i serviceyrken har bättre inkomstutveckling än de som samtidigt varit arbetslösa.

Studien visar att de som arbetade i någon av de tre privata servicebranscherna 1999 hade 20-30 procent högre inkomst tio år senare jämfört med dem som var arbetslösa 1999.

Undersökningen har gjorts av Kreichbergs utredning och opinon på Svenskt Näringslivs uppdrag. Den bygger på material från Scb.

Christer Ågren säger att ju högre minimilönerna är jämfört med genomsnittslönerna desto färre jobb blir det i serviceyrkena.

– Det tycker vi är negativt. Många unga får jobb i hotell- och restaurangbranschen. Det roliga är att de inte blir kvar där utan går vidare till annan sysselsättning.

Han pekar på statistik som säger att efter 6 år är bara 10 procent kvar på jobbet i hotell- och restaurangbranschen. Han säger att höga löner i serviceyrkena och bristerna i skolan gör att ungdomsarbetslösheten i Sverige är mycket högre än i andra länder.

– Det är destruktivt med låglönesatsningar – även om de är paketerade som jämställdhetspotter, säger Christer Ågren.