It’s raining men – halle … luja …(?)

Nja, när det gäller ledningarna inom LO kunde det gärna få dugga lite kvinnor också.

Nog är det underligt att det ska gå så segt.

I går var det 8 mars, internationella kvinnodagen. Därför har vi ägnat oss åt att kolla andelen kvinnor bland dem som vi brukar kalla facktoppar.

Det vimlar inte av kvinnor direkt. I alla fall inte i Byggnads, Elektrikerna och Målarna.

Men procent och räkning av huvuden är en trubbig metod att mäta jämställdhet.

I nämnda förbund finns det inte så många kvinnliga medlemmar att placera i toppen. Bara en procent av de anslutna i Byggnads och Elektrikerna är kvinnor.

Så problemet är inte bara hindren inom förbunden – även om könsmaktsordningen förstås existerar där likaväl som i övriga samhället.

Problemet är också att traditioner, fördomar gör att kvinnor söker sig till kvinnoyrken och män till mansyrken. Manliga arbetsgivare anställer hellre män. De kvinnor som dristar sig till en byggutbildning har det inte alltid så lätt. Fortfarande.

Arbetet har som mål att skildra kvinnors villkor i lika hög grad som mäns. Vi kollar hur vi uppfyller det målet då och då. Bland annat genom att räkna huvuden i spalterna och på bilderna, på samma sätt som vi räknar i förbundstopparna.

Vi når sällan upp till en jämställd balans.

Samtidigt, när jag läser om hur få kvinnor det finns i topparna så tänker jag att det inte är så lätt för oss att nå fifty-fifty. Det är relevant att intervjua fackens ansvariga. Och vad gör man i avtalsrörelsen när det endast finns några få kvinnliga avtalssekreterare i LO-facken?

Kommunals Lenita Granlund och HRF:s Malin Ackholt kan ju inte tvingas uttala sig om alla avtal och förhandlingar?

Trots det – vi lovar bättring!

I veckan kom en nyhet om att de gästarbetande hembiträdena i Singapore (äntligen) får lagstadgad rätt till en ledig dag i veckan. Arbetsgivarna förfäras och oroar sig för syndigt leverne hos sina kökshusor – och när de själva egentligen ska få vila.

Jag har bott i fyra år i Singapore. Både gästarbetande män och kvinnor där har förfärliga – villkor höll jag på att skriva. Men man kan inte ens prata om villkor. Inga regler om ledighet, antal arbetade timmar, rättigheter.

Gästarbetarna finns över hela världen. Även i mitt och kanske ditt favoritsemesterland – Thailand.

Läs om de burmesiska slavarbetarna som möjliggör vår njutning under semestern.

Och varmt välkommen till Arbetet.