Riksrevisionens kritik om ett antidiskrimineringsarbete som står och stampar är inget som stressar DO-chefen. Hon tror på en ljus framtid. Men både (S) och (M) oroas av bristande långsiktighet.

– Risken att man inte hinner jobba med strukturella problem är stor, säger Ylva Johansson (S), vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet.

I Riksrevisionens rapport om Diskrimineringsombudsmannen (DO) konstateras att myndigheten lagt alltför stor kraft på enskilda diskrimineringsärenden. Detta på bekostnad av förebyggande arbete. DO måste också hitta fram till vem som riskerar att diskrimineras, och hur. Agneta Broberg, DO, håller med.

– Detta ger stöd åt den analys jag själv gjort. Det är inte konstigt att det blivit så här med alla ärenden vi fått med oss från den gamla organisationen, säger Broberg.

Hon tar inte åt sig personligen, historien spökar helt enkelt. Nu när äldre ärenden betats av kommer DO att kunna jobba på rätt sätt. Förra DO Katri Linna fick hårt kritiserad lämna sin post i fjol, men Broberg ser inga paralleller mellan då och nu.

– Jag är nöjd och skuttar till jobbet om morgonen. Nu kan vi vidta åtgärder som att se över arbetsgivares och utbildningssamordnares ansvar. Och vi måste identifiera var problemen är störst, säger DO och nämner nationella minoriteter som samer och romer.

Ylva Johansson är trots DO:s ord fortsatt bekymrad.

– Ja, över att ingen statlig myndighet i dag jobbar långsiktigt med jämställdhetsfrågan och för ett jämställt arbetsliv.

Också ordföranden i arbetsmarknadsutskottet, Tomas Tobé (M), ser varningslampor blinka. Han vill ha en rejäl genomgång av rapporten och har bett Riksrevisionen besöka utskottet.

– I regeringen har vi tidigare reagerat kraftfullt. Vi bytte ut dåvarande DO när det inte fungerade och vill vara säkra på att det agerandet ger effekt för DO:s verksamhet, säger Tomas Tobé.