Rosa gänget slår mot korruption
Det är val i Indiens folkrikaste delstat, Uttar Pradesh, som med sina 200 miljoner också är en av landets fattigaste. Ett val som skiftar i rosa.
I byarna bor folk i enkla lerhyddor, hämtar vatten ur en brunn och saknar allt som oftast elektricitet. För att inte tala om jobb – det är inte ovanligt att åtta av tio män migrerar i jakten på arbete.
En utsatt grupp är kvinnorna. De gifts ofta bort tidigt och förpassas därefter till hemmet. Många blir slagna av sina makar.
Men nu har något exceptionellt hänt. En 49-åring har bestämt sig för att säga ifrån.
Sampat Pal Devi, en högljudd, halvgalen och bastant fembarnsmor har startat ett kvinnligt medborgargarde som alla klär sig i rosa sarier och beväpnar sig med bambukäppar. De kallar sig Gulabi gang – Rosa gänget.
I början gick kvinnorna ihop mot misshandlande makar och tog dem till polisstationen. De tvingade polisen att agera genom demonstrationer. Eller så spöade de helt enkelt upp männen om allting annat misslyckades. Makarna blev rädda och ändrade attityd mot sina hustrur. Kvinnorna fick råg i ryggen.
Nu har Rosa gänget vidgat sin horisont till att även inkludera korruption och problem som drabbar hela samhället. Det har över 200 000 medlemmar i delstaten och de lokala distriktsledarna får ständigt samtal från medsystrar som behöver hjälp. Det kan vara risransoner för fattiga som kommer på villovägar eller sinande brunnar som kommunen inte åtgärdar. Problem med infrastrukturen, lokal korruption.
Det rosa gänget dyker upp på inspektion och skriver sedan brev till byråd och politiker. Händer det inget så rör det upp himmel och jord med sina tusentals medlemmar, som gärna ställer till stordemonstrationer utanför stadshuset.
”Nu behöver vi nästan aldrig slå längre”, berättar Sampat Pal när jag träffar henne i det enkla hemmet i oborstat tegel utanför småstaden Banda i Uttar Pradesh.
De många barnbarnen hemundervisas i solen på takterrassen, där även Kongresspartiets flagga vajar.
Gulabi gang är gräsrotsdemokrati när den är som bäst.
Nu kandiderar Sampat Pal till delstatsvalet, med kvinnors rätt på agendan. Att en analfabet som giftes bort vid tolv års ålder ställer upp till val har nog aldrig hänt förr.
Förhoppningsvis kan hon röra om i grytan. Valresultaten presenteras på tisdag.