Medlingsinstitutets och arbetsmarknadsministerns syn på lönebildningen leder till ökade löneskillnader mellan män och kvinnor. Och deras inställning riskerar att skapa konflikter i avtalsrörelsen.

Både LO:s avtalssekreterare Per Bardh och Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund är kritiska till Medlingsinstitutets uppfattning om vad som är en väl fungerande lönebildning.

– Det är otroligt frustrerande och oacceptabelt. Medlingsinstitutet sänder ut dåliga signaler. Myndighetens uppfattning kan inte leda till en god lönebildning. Det är som att Medlingsinstitutet krokat arm med arbetsgivarna, säger Kommunals Lenita Granlund.

Hon pekar på att samma procentuella löneökning gör att skillnaderna ökar mellan kvinnligt och manligt dominerade branscher. För industrins del tillkommer dessutom lokal löneglidning som höjer manslönerna ännu mer. Till det kommer att kvinnor i större utsträckning arbetar deltid och har visstidsanställningar.

– När arbetsmarknadsministern säger att det fungerar bra kan hon inte ha satt sig in i frågan ordentligt. Att Medlingsinstitutet så exakt hävdar industrinormen är egentligen statlig inblandning i lönebildningen. Frågan är vad vi egentligen förhandlar om då, säger Kommunals avtalssekreterare.

Hon tycker att situationen skapar konflikter – och att Medlingsinstitutets uppfattning försämrar möjligheterna för fack och arbetsgivare att göra upp.

Per Bardh har en liknande uppfattning. Han säger också att det finns ett starkt stöd inom LO-samordningen för att kvinnobranscherna ska kunna driva fram extra höjningar och komma ifatt lönerna i mansjobb.

Däremot har de två fackliga företrädarna olika uppfattningar om vad som behöver göras. Lenita Granlund vill att politikerna ska ändra instruktionerna till Medlingsinstitutet så att det blir möjligt att minska löneskillnaderna mellan män och kvinnor.

Per Bardh anser att det är Medlingsinstitutets generaldirektör Claes Stråth som har en alldeles för strikt tolkning av sitt uppdrag. Det finns, enligt LO:s avtalssekreterare, inget i myndighetens uppdrag som står i vägen för en förändring av lönerelationerna mellan olika branscher.

– Claes Stråth har låst fast sig.  Hans inställning gör det svårare att föra förhandlingar. Risken finns att både fack och arbetsgivare snabbt går ner i skyttegravarna och gömmer sig bakom Medlingsinstitutets tolkning, säger Per Bardh.

Fakta

Jämställdhetspotten

• LO-samordningen kräver en jämställdhetspott på 100 kronor extra i månaden för alla anställda på avtalsområden med en genomsnittsförtjänst lägre än 22 400 kronor i månaden. Till dessa områden hör bland annat Handels butiksanställda, Kommunals avtal med Sveriges Kommuner och Landsting samt Hotell- och restaurangfackets avtal.