Arbetsgivarna har inte formulerat ett enda lönekrav i kronor och ören på  en och en halv månad. Trots löften har arbetsgivarna inte lagt fram några motförslag. Det enda konkreta de kommit med är en hemställan om medling.

Det säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Johansson och han tillägger:

– Jag vet inte riktigt vad sådant här kallas. Icke-förhandling skulle jag nog säga.

Byggnads för fram LO-samordningens krav på 3,5 procents lönepåslag i förhandlingarna. För facket är arbetsmiljöfrågorna viktiga i den här avtalsrörelsen också. Byggnads kräver arbetsmiljöcertifiering av byggföretag, heltäckande arbetsmiljöutbildning för alla anställda och en arbetsmiljöfond för långsiktigt arbetsmiljöarbete.

Det är två varsel som Byggnads lagt. Till 7 mars är ungefär 1 800 byggnadsarbetare varslade om strejk. De finns på 40 företag och 120 arbetsplatser. En vecka senare tar Byggnads ut drygt 1 200 byggnadsarbetare i konflikt och då tas ytterligare några företag och arbetsplaster med i konflikten.

Många av varslen rör storföretagen, Peab, Skanska och NCC. Torbjörn Johansson säger att det beror på dels att de just är storföretag, dels på att dessa företag många uppträtt illa enligt lokalombudsmännen som föreslagit vilka arbetsplatser som ska tas ut i konflikt.

Bland de varslade arbetsplatserna finns gruvbygget i Pajala, bygget av Facebooks serverhall i Luleå, Nya Karolinska sjukhuset i Solna och Stockholmsarenan.

Arbetsgivarnas förhandlingschef Mats Åkerlind konstaterar enligt TT att det rör sig om en omfattande strejk. Han säger att det är fel att arbetsgivarna inte skulle vilja förhandla.

Dessutom pekar han på att årets förhandling bara ska handla om lön. Kollektivavtalet år ut om ett år. Byggnads har inte samma uppfattning.

Kommunal stöder Byggnads konfliktvarsel. I ett pressmeddelande säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund:

– Kommunal stöder Byggnads, som med detta varsel står upp för de LO-gemensamma kraven som bland annat innehåller för Kommunal vikitiga förslag om jämställdhetspotter.

Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Johansson säger att Byggnads medlemmar nu är arga och förhoppningsfulla.

– Jag hoppas att varslen för fart på förhandlingarna. Det är själva syftet. Och att arbetsgivarna inser att en konflikt kostar pengar.