Hillevi Engström tycker inte att Medlingsinstitutet gör fel som nobbar jämställdhetspotterna. Läs hela intervjun med arbetsmarknadsministern.

LO-Tidningen: I en konfliktsituation kommer Medlingsinstitutets medlare inte att föreslå lönepåslag som är högre än industrinormen på 2,6 procent. I praktiken innebär det att medlarna då går emot jämställdhetspotten. Hur ser du på det?

Hillevi Engström: Det är inte min uppgift att blanda mig i lönebildningen. Jag värnar om den svenska modellen där parterna tar ett ansvar för en väl fungerande lönebildning och en väl fungerande ekonomi. Medlingsinstitutet har en viktig uppgift och vi är överens i riksdagen om att myndigheten ska fortsätta arbeta på det sättet.

LO-Tidningen: När Medlingsinstitutet säger ”2,6 procent och ingen jämställdhetspott” går det att uppfatta som att staten lägger sig i lönebildningen. Kan du se det?

Hillevi Engström: Det är i första hand en fråga för parterna att reda ut. Medlingsinstitutets uppgift är att verka för en väl fungerande lönebildning och yttra sig om myndigheten ser risker med obalanser.

– Dessutom tycker vi sedan många decennier, både i Sverige och bland de politiska partierna, att den internationellt konkurrensutsatta sektorn ska vara lönenormerande. Och kanske är det därför som vi haft trygga finanser, goda reallöneökningar och en stabil och låg ränta.

LO-Tidningen: Med ett procentpåslag på 2,6 procent kommer skillnader mellan mans- och kvinnodominerade branscher öka. Hur ser du på det?

Hillevi Engström: Min uppgift är inte att uttala mig om parternas löneavtal. Det är själv grunden i den svenska modellen. Politiker som jag ska inte lägga oss i avtalsförhandlingarna.  Förhandlingarna sköts på ett så fredligt sätt som möjligt och – i vissa fall efter en konflikt – leder till avtal.

LO-Tidningen: Fackförbundet Kommunal anser att Medlingsinstitutet lägger sig i lönebildningen med den hållning som myndigheten har. Hur ser på det?

Hillevi Engström: Jag delar inte den uppfattningen. Medlingsinstitutet bildades för ett antal år sedan i en bred politisk samstämmighet, och jag hittills inte hört något från oppositionen om det inte är en fungerande ordning. Och det är det jag har att förhålla mig till – de olika politiska partierna.

– Att sedan LO:s samordning inte fungerat bra i år är framför allt en fråga för LO – att hålla ihop sin lönebildning.

LO-Tidningen: Två saker har ändrats sedan Medlingsinstitutet skapades. Dels finns det ett nytt industriavtal som förbjuder parterna att gå med på något som strider mot industrins uppgörelser, dels fungerar inte LO-samordningen som tidigare. Tanken med detta var att LO-förbunden utanför industrin skulle vara delaktiga i skapandet av lönenormen och på så vis ge legitimitet åt normen.  Är detta något som påverkar din syn på Medlingsinstitutet?

Hillevi Engström: I nuläget tycker jag inte att jag har några skäl att ompröva min syn på Medlingsinstitutet. Den instruktion som finns ska ta till vara den samsyn som vi har och den konkurrensutsatta sektorns lönenormerande roll. Jag tycker att Medlingsinstitutet gör det bra. Det finns inte skäl att ompröva den inställningen.

– Medlingsinstitutet följer dessutom löneutvecklingen ur ett jämställdhetsperspektiv och har överläggningar med parterna för att minska det oförklarade lönegapet som finns mellan män och kvinnor.

– Och till det finns andra orsaker – som en väldigt könssegregerad arbetsmarknad. Det är en viktig uppgift för parterna – att få mer män i kvinnodominerade sektorerna och viceversa.

LO-Tidningen: Kan du se någon metod att överbrygga de strukturella löneskillnaderna och den värdediskriminering av kvinnodominerade branscher som finns på exempelvis Kommunals område?

Hillevi Engström: Det finns ett verktyg, jag har det tappat ordet, men det går ut på att gå igenom olika yrkens utbildning, ansvar och befogenheter och risker.

LO-Tidningen: Lönekartläggning?

Hillevi Engström: Ja, jag vet inte i vilken utsträckning parterna använder det. Men det är bekymmersamt för Kommunal som har brandmän med risker som är mer fysiska och samtidigt kvinnor med mer belastande yrken. Men det är en fråga för parterna att reda ut: vilka som ska ha bästa lön och vilka yrken inom en kommun som ska ha högst lön.

LO-Tidningen: Skapas ett större löneutrymme genom en lönekartläggning?

Hillevi Engström: Den frågan är det bättre om parterna löser. Det är grunden i den svenska modellen. Det skulle vara olyckligt om vi politiker la oss i lönebildningen. Systemet fungerar med få konflikter och ett bra samarbete på arbetsmarknaden, som vi ska behålla och utveckla snarare än tvärtom.

LO-Tidningen: Finns det något skäl att se över Medlingsinstitutet och dess instruktioner tycker du?

Hillevi Engström: Nej, det fungerar som tänkt och frågan har heller inte väckts bland partierna. Vi har givit en delegation till parterna i den svenska modellen och den bygger på att politiker som jag inte lägger oss i vilka löneavtal parterna kommer överens om.