I början av 1990-talet genomfördes det i Sverige med brett parlamentariskt stöd en omfattande skattereform. Reformen byggde på principer om enkelhet, likformighet och neutralitet.

Under åren som har gått sedan skattere­formen infördes har ett stort antal avsteg gjorts från de grundläggande principerna. Skattesystemet ser allt mer ut som en ­schweizerost, med kostsamma undantag, avdrag och skatte­bidrag. Samtidigt har den ekonomiska miljön kraftigt förändrats sedan skattereformen genomfördes, med bland annat en allt mer integrerad europeisk ekonomi.

LO-ekonomerna menar att det finns ett stort behov av en bred skatteöversyn som kan resultera i en ny skattereform med brett politiskt stöd. Vi menar att arbetet med en sådan framtida skattereform måste få ta tid och präglas av gedigna utredningar och ett brett parlamentariskt arbete.

Det vore önskvärt att skattesystemet kan hantera förändringar i riksdagsmajoriteter. Nivån på välfärden och dess finansiering kommer under överskådlig tid att vara den främsta politiska skiljelinjen. Det är därför viktigt att det går att göra förändringar i skatteuttaget utan att hela skattesystemet kullkastas. Välfärdens finansiering behöver vara trygg. Politiker bör helt enkelt bråka om nivåerna på skatteuttaget, inte principerna kring hur skattesystemet är utformat.

Den moderata riksdagsledamoten Henrik von Sydow angriper med högt tonläge (LO-Tidningen nummer 5, 2012) vårt förslag att Sverige behöver en skattereform.

I sin debattartikel driver ledamoten ett antal osakliga teser, bland annat hävdar han att ”jobbskatteavdraget har skapat tiotusentals jobb”. Detta trots att regeringens expertmyndighet IFAU så sent som för några veckor sedan konkluderade att det inte gick att uttala sig om huruvida jobbskatteavdraget hade skapat några jobb.

LO-ekonomerna värnar allmänintresset, de breda löntagargruppernas bästa. Det är viktigt i en tid när Moderaterna i sin praktiska politik kraftigt gynnat dem med de största förmögenheterna.

LO-ekonomerna menar att det finns ett stort samhälleligt värde av att skattesystemet vilar på breda stabila politiska överenskommelser. En skattereform handlar inte om att höja eller sänka den samlade skattenivån. Poängen med en reform är att värna skatte­systemets samlade effektivitet och legitimitet.

Vi menar att Sverige behöver en bred blocköverskridande skatteöversyn. Vi hoppas att även moderaterna kan ansluta sig till den uppfattningen.

Ola Pettersson
LO:s chefsekonom

Torbjörn Hållö
LO-ekonom