Nu är det klart att medlare går in i byggförhandlingarna. Parterna är överens om att medlare behövs, men inte om vilka frågor de ska hjälpa till med.

I onsdags meddelade Sveriges Byggindustrier (BI) att de ville ha medlarhjälp i förhandlingarna om ett nytt avtal med Byggnads. För att medlarna ska gå in innan avtalet löpt ut, eller varsel lagts, krävs dock att parterna är överens om att begära så kallad frivillig medling.

Byggnads har inget emot medlarhjälp så länge medlarna tar sig an samtliga frågor facket vill förhandla om, men det motsätter sig arbetsgivarna. Att Byggnads lämnat mer än lönekrav är nämligen en viktig orsak till att arbetsgivarna vill ha medling.

BI anser att årets avtalsförhandlingar bara ska gälla löneökningar eftersom de allmänna villkoren i det nuvarande avtalet gäller ett år till.

– I årets avtalsrörelse ska vi endast diskutera utgående lön och övriga ersättningar kopplade till arbetstid. När det gäller lönekraven håller Sveriges Byggindustrier fast vid exportindustrins nivå på 2,6 procent på tolv månader, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på BI, i en kommentar.

Byggnads kräver, förutom LO-samordningens löneökningar på 3,5 procent, bland annat förbättrad säkerhet genom arbetsmiljöcertifiering.

– Vi vet att arbetsgivarna bara vill förhandla om löner men det ställer vi inte upp på. Vi tycker inte att det är acceptabelt att det dör en arbetare i veckan, och därför vill vi förhandla om arbetsmiljön, säger Torbjörn Johansson, Byggnads avtalssekreterare.

Det blir nu Medlingsinstitutets uppgift att försöka få parterna att komma överens innan det nuvarande avtalet löper ut den 29 februari. Myndigheten har utsett Bengt KÅ Johansson, Lars Josefsson och Malte Eriksson till medlare.

På fredagseftermiddagen fortsatte stridigheterna när Byggnads sade upp avtalet. Medlare var ju redan inkopplade så uppsägningens syfte är att sätta press på arbetsgivarparten och att få med en arbetsmiljöcertifiering i avtalet, skriver Byggnads i ett pressmeddelande.

Facket anklagar motparten för att ”gömma sig” bakom paragrafrytteri i stället för att diskutera arbetsmiljö.