Svensk Handel vill avskaffa centrala lönepåslag, individgarantier och bestämmelserna om lägsta löner för tjänstemännen inom handeln.

Fack och arbetsgivare utväxlade i dag krav. Förhandlingarna rör runt 80 000 tjänstemän, som är fackligt organiserade i Unionen och 12 akademikerförbund. Avtalen löper ut sista april.

– Unionen har diametralt motsatt uppfattning, säger C-G Hjort, biträdande förhandlingschef hos Unionen.

Han säger att Unionen kräver märket i löneförhandlingarna. Det är samma lönepåslag som parterna inom industrin kommit överens om. Och det motsvarar 2,6 procent på 12 månader. Arbetsgivarna anser att det ska vara sifferlösa centrala löbeavtal.

När det gäller akademikerna vill arbetsgivarna ta bort en stupstock för att få sifferlösa löneavtal. Stupstocken innebär att det finns ett procenttal att falla tillbaka på om de lokala parterna inte kommer överens.

– Det blir inget av med det. Stupstocken ska vara kvar. Den tvingar arbetsgivarna att vara aktiva lokalt. De är inte mogna för sifferlösa avtal, säger Mikael Rosengren, förhandlingschef för tjänstesektorn hos Sveriges Ingenjörer.

I ett pressmeddelande säger Dag Klackenberg, vd för Svensk Handel, att konjunkturen viker för handelsföretagen och att det därför är viktigt att sätta lönerna lokalt utifrpn vara och ens prestation och utifrån företagets konkurrenskraft.

– Förhandlingarna kan säkert bli tuffa men det underlättar att Unionen accpeterar den internationellt konkurrensutsatta sektorns märke, säger Dag Klackenberg i samma pressmeddelande.