Regeringen har i dag fattat beslut om en 20-årig strategi för att bryta isoleringen av den romska minoriteten. Visionen är att en rom som föds i dag ska ha lika möjligheter som alla andra när han eller hon fyller 20 år.

– Jag skäms över den svenska historien av övergrepp gentemot romer. Även i dag drabbas romer av större utanförskap och diskriminering än någon annan grupp och runt om i Europa möter romer rent hat, sade integrationsminister Erik Ullenhag när han presenterade strategin på en presskonferens.

Strategin omfattar ett antal satsningar inom flera områden: utbildning, arbete, bostad, hälsa, social omsorg och trygghet, kultur och språk. Målgruppen är främst de romer som befinner sig i ett socialt och ekonomiskt utanförskap. Kvinnor och barn är särskilt prioriterade.

Samtidigt satsar regeringen 46 miljoner kronor i ett fyrårigt pilotprojekt. Alla kommuner är välkomna att ansöka, men bara fem ska få ingå i projektet. Projektet ska bland annat omfatta särskilda satsningar från arbetsförmedlingen och skolverket i samarbete med kommunerna.

Regeringen kommer också att utarbeta en vitbok om alla övergrepp som skett mot romer i Sverige. Romer har en mycket lång historia av förtryck och utanförskap. Många av dem saknar utbildning och arbete. Diskrimineringsombudsmannens rapport från 2010 visar att romerna utsätts för en mycket omfattande diskriminering i dag och i stort sett på alla samhällsområden.