Spanska fack rasar mot sämre anställningsskydd
En ny reform gör det både billigare och enklare för spanska arbetsgivare att säga upp anställda. Regeringen hoppas att det ska ge nya jobb men facken bubblar av ilska.
– Alla förlorar på denna reform, hävdar centralorganisationen UGT och överväger att tillsammans med andra fack gå ut i en generalstrejk.
Sedan i fredags förra veckan har det blivit lättare och billigare för arbetsgivarna att avskeda personal.
– Det är en historisk reform, sa den spanska arbetsmarknadsministern Fátima Báñez.
Den spanska högerregeringens bedömning är att detta kan skapa fler jobb i landet som lider under EU:s högsta arbetslöshet, 23 procent.
Samma bedömning gör också de spanska arbetsgivarnas organisation CEOE som säger att det är ett steg i rätt riktning.
Arbetsgivarorganisationen har i många år kritiserat lagstiftningen som de anser lett till att företag inte vågat anställa. Kostnaden vid uppsägningar har varit hög jämfört med andra EU-länder vilket inneburit att andelen fast anställda är en av de lägsta i unionen. De spanska fackförbunden är dock kritiska mot förändringen som de anser sätter delar av kollektivavtalen ur spel.
Facken tror inte heller att förändringen leder till fler jobb.
– Det är en orättvis och farlig reform, säger de två fackföreningsledarna Ignacio Fernández Toxo från CCOO och Cándido Méndez från UGT till tidningen El País.
– Det kan till och med leda till att det kortsiktigt blir ännu färre jobb, fortsätter Ignacio Fernández Toxo att varna.
Enligt de två stora centralorganisationerna genomförs försämringarna för löntagarna endast för att lugna en orolig finansmarknad.
Flera fackliga jurister har satt igång att granska lagändringen som facket hävdar kan strida mot den spanska konstitutionen.
Både UGT och CCOO har uppgett att de kommer att kräva förändringar av lagen och säger att det kan bli aktuellt med protester och generalstrejker ifall regeringen inte lyssnar.
Den spanska arbetsmarknadsministern försvarar förändringen som han betecknar som helt nödvändig.
Även Tyskland har reagerat positivt. Den tyska förbundskanslern Angela Merkel använde i går, enligt El País, den spanska reformen som ett exempel på åtgärder som EU måste genomföra för att kunna ta sig ur den ekonomiska krisen.
Fakta
Den avskedade får endast 33 dagslöner per anställningsår i stället för som tidigare 45 dagslöner per år. Om företaget inte visat vinst på nio månader så sjunker avgångsvederlaget till 20 dagslöner per arbetat år, vilket är mer än en halvering mot tidigare.
Den löntagare som är borta från jobbet mer än 20 procent av arbetstiden under två månader utan läkarintyg, på grund av föräldraledighet eller till följd av en arbetsolycka, kan bli uppsagd.
Provanställningar på ett år införs och skattesänkningar ska stimulera småföretag att anställa.
Källa: Sveriges radio Ekot.