Kommunals möjlighet att få igenom jämställdhetspotten är att göra upp utan konflikt. Om det blir konflikt kopplas Medlingsinstitutet in.

Då är det industrins löneökningar, 2,6 procent räknat på ett år, som gäller.

– Detta är normen. Vårt uppdrag är att sörja för en väl fungerande lönebildning som utgår från den konkurrensutsatta sektorn. Samhällsekonomin är överordnad arbetsfreden, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Claes Stråth.

I dag, fredag, presenterar Kommunal och fyra tjänstemannaförbund en rapport om kvinnolönerna. Den visar att kvinnor tjänar 4 400 kronor mindre i månaden än män.

De fyra tjänstemannaförbunden har större möjligheter än Kommunal att driva igenom högre löneökningar än i industrin. De kan använda konfliktvapnet utan att Medlingsinstitutet kallas in.

Orsaken är att de har kommunalt förhandlingsavtal som talar om hur förhandlingarna ska fortsätta vid en konflikt.

Och Claes Stråth gör ett litet förbehåll när han säger att industrins avtal är normen för Medlingsinstitutet:

– Hur vi konkret agerar i en viss situation beror på hur vi kommer in och får ansvaret för medlingen. Parterna har alltid möjligheten att på egen hand träffa avtal som de anser passar deras intressen.

Kommunal, Vårdförbundet, Vision, Akademikerförbundet SSR och Sjukgymnasterna har tröttat. I rapporten skriver de att inget har hänt med klyftan mellan män och kvinnors löner på 30 år.

Kvinnor tjänar ungefär 85 procent av vad män tjänar. 2010 var siffran 85,7 procent. I genomsnitt tjänar en man 52 800 kronor än en kvinna under ett år. Det är vad maten kostar för en barnfamilj.

En arbetare i verkstadsindustrin tjänar 2 600 kronor mer än en undersköterska, en IT-konsult tjänar 12 000 mer än en socialsekreterare och en tandsköterska tjänar 12 000 kronor mindre än en företagssäljare – för att nu räkna upp några exempel.

Det här är en strukturell diskriminering av vårdyrken och det är den främsta förklaringen till löneskillnaderna.

De fem förbunden ställer sju krav för att få bort lönediskrimineringen, bland att lönerna i kvinnodominerade yrken ska uppvärderas efter kunskap, krav och ansvar och kommuner och landsting ska införa rätt till heltid.

De fem förbunden vill också att Medlingsinstitutet ska få i uppdrag att föreslå åtgärder för att bort lönediskrimineringen och att regeringen ska se över Medlingsinstitutets uppdrag. Industrinormen för lönerna ska gå att förena med aktiva insatser för rättvisare kvinnolöner.