Varannan kriminalvårdare utsätts för hot och våld
Seko skärper kraven på förbud mot allt ensamarbete inom kriminalvården.
Frågan kommer att ligga på förhandlingsbordet när avtalsrörelsen sätter igång i slutet av augusti, om inte arbetsgivaren hittat en lösning till dess, säger förbundsordföranden Janne Rudén.
– Ensamarbete ska bort, vi kommer aldrig att ge upp det kravet.
Seko presenterade i dag en undersökning som visar att både ensamarbetet och förekomsten av hot och våld fortsätter att öka bland anställda inom kriminalvården, trots omfattande investeringar i teknisk utrustning och avancerade säkerhetslösningar.
– Vi kan inte längre acceptera att våra medlemmar ska riskera att bli ihjälslagna när de går till sina jobb, säger Janne Rudén. Det här får bli ett krav i nästa avtalsrörelse. Det är vår sista möjlighet.
En klar majoritet av de 1000 kriminalvårdare som svarat på fackets frågor uppger att de ”sneddar över” instruktioner och säkerhetsrutiner för att hinna med alla arbetsuppgifter. Vad kriminalvården mest av allt behöver är mer personal, inte mer teknik, anser facket.
– En kamera kan dokumentera våld, men aldrig ingripa, säger Rudén.
Undersökningen visar att det har skett en allvarlig försämring av säkerheten i helhet på landets anstalter och häkten under det senaste året. 54 procent av anställda uppger att de blivit utsatta för våld eller hot på jobbet, vilket innebär en ökning med 12 procentenheter jämfört med året innan.
Varannan upplever att ensamarbete med klient har ökat, och så många som två av tre upplever att det dagligen förekommer riskfulla situationer där kriminalvårdare är ensamma med intagna på arbetsplatsen.
Dessutom uppger två tredjedelar av de anställda att de inte har tid att ens läsa in sig på nya säkerhetsinstruktioner och riskbedömningar.
– Det här visar att alla investeringar i larm och skalskydd inte har gjort anstalter och häkten till säkrare arbetsplatser, säger Janne Rudén. Tvärtom, det har skett en utveckling åt rakt motsatt hål.