Strejkvåg drar fram över Kina
Oron på den kinesiska arbetsmarknaden ökar. Allt fler anställda strejkar i takt med att deras inkomster sjunker.
Fler än 10 000 arbetare har strejkat de senaste veckorna i områdena Shenzhen och Dongguan som ligger i den kinesiska Guangdongprovinsen.
– Det har blivit oroligare på arbetsmarknaden, säger Geoffrey Crothall på China Labour Bulletin till tidningen Financial Times.
Den ekonomiska krisen i EU och USA märks på fabrikerna i Kina. Orderna blir färre och flera företag har därför kapat övertiden.
– De har svårt att klara sig på sin vanliga grundlön, säger Geoffrey Crothall till tidningen.
En anställd inom elektronikindustrin har, enligt China Labour Bulletin, en grundlön på cirka 1 700 kronor i månaden men med övertid får de ut cirka 3 000 kronor i månaden.
Den senaste strejken bröt ut på en Taiwanesisk datorfabrik i Shenzhen. Den 17 november utbröt en annan strejk på en Taiwanesisk skofabrik i Dongguan. Cirka 7 000 arbetare gick då ut på gatorna och demonstrerade då de fick besked om lönesänkningar och att 18 anställda skulle sägas upp.
Det kärva ekonomiska läget har även fått jordbrukarna att protestera mot en alla sämre ekonomi. I måndags demonstrerade 5 000 i staden Wukan.
Samtidigt som oroligheterna på arbetsmarknaden blir större utvecklas fortfarande den kinesiska ekonomi starkt jämfört med omvärlden.
Enligt en rapport från svenska ambassaden i Peking så växte den kinesiska ekonomin med 9,4 procent de tre första kvartalen i år och prognosen är att lönerna ökar 13 procent nästa år.
Inkomstskillnaderna mellan stad och landbygd är dock stor och prisökningar spär på den sociala oron i landet.