Foto: Paul White

Partido Populars ledare Mariano Rajoy applåderar sina anhängare efter valsegern.

 

De konservativa vann valet i Spanien. En fortsatt tajt svångremspolitik är att vänta i landet som har en statsskuld lägre än Tyskland.

– Det blir ingen mirakulös återhämtning, sa Mariano Rajoy strax efter att det stod klart att hans parti, konservativa Partido Popular (PP), i helgen vunnit en jordskredsseger över den sittande socialistregeringen.

Återigen glunkas det om nya svångremmar som vägen ut ur landets ekonomiska kris. 
Detta trots att Spanien har en lägre statsskuld än Tyskland (61 procent av BNP jämfört med Tysklands 83 procent).

– Statsskulden är inte kritisk hög och viktiga ekonomiska reformer har genomförts. Men inget verkar hjälpa. Marknaden straffar alla länder som riskerar att drabbas hårt av krisen, säger Nicolaus Heinen på Deutsche Bank till Spiegel.

Han får medhåll av ekonomen Luis Garicano på London School of Economics. Enligt honom så saknar finansmarknadens spekulationer mot Italien och Spanien motstycke.

– Båda länderna är solventa. Men panik på marknaden kan leda till att dessa länder ruineras, säger han till den tyska tidningen.

För trots den låga statsskulden fruktar många banker att de kan bli svårt att få tillbaka sina utlånade pengar från Spanien vars ekonomi är svårt sargad.

Bakfyllan efter en sprucken bostadsbubbla gör sig ännu påmind och arbetslösheten i landet är Europas högsta, nästan 22 procent. Dessutom så har tillväxten skrivits ned ett antal gånger.

Det var dock inte många år sedan det var tvärtom. Spanien ansågs vara ett ekonomiskt föredöme.

I juli 2004 skrev Svenskt Näringslivs Johnny Munkhammar att statsminister Göran Persson borde lära sig av Spanien som då hade en av EU:s starkaste ekonomier. Johnny Munkhammar pekade bland annat på de skattesänkningar som genomförts i landet.

Då var tillväxten på drygt 3 procent en av Europas högsta. 
Bakom den stora konsumtionsökningen låg dock en kraftig räntesänkning. I samband med att den gemensamma valutan infördes sänktes räntan från drygt 10 procent till kring 3 procent.

Den satte ordentlig skjuts på konsumtionen i landet samtidigt som det politiska trycket att göra stora förändringar minskade.

Så här i efterhand pekar dock många internationella ekonomer på att landet under den perioden inte genomförde nödvändiga åtgärder för att höja landets konkurrenskraft.

När krisen sedan slog till 2008 genomförde dock den spanska socialistregeringen omfattande sparpaket. Bland annat infördes en budgetbroms efter tysk modell som begränsar möjligheten att lägga fram obalanserade budgetar.

Under våren förändrades också spelreglerna på arbetsmarknaden. 
Regeringen la fram en lag som innebar att kollektivavtalen inte längre förlängs automatiskt ifall parterna inte når en ny överenskommelse. Företag med ekonomiska problem fick dessutom möjlighet att betala lägre löner än vad som anges i branschavtalen.

Från finansmarknaden finns dock ännu en tvekan ifall de åtgärder som genomförts räcker till. För att låna ut pengar vill marknaden se ännu fler reformer.

Från arbetsgivarhåll finns fortfarande krav om att förenkla uppsägningar. I Spanien är det förhållandevis dyrt att säga upp vilket har lett till att få företag vågar anställa.

Valet i Spanien har beskrivits som att väljarna har röstat bort en regering, snarare än att ha röstat fram en annan politik.

En tajtare svångrem har dock fått facken UGT och CCOO att reagera kraftigt med strejker och stora demonstrationer. De fackliga organisationerna har uppmanat sina väljare att gå till valurnorna men många har varit skeptiska.

– De spanska politikerna är endast marionetter, sa en kvinna som BBC intervjuade inför valet.

Bland många spanjorer finns en stor frustration över den politik som nu genomförs.

Ungdomsarbetslösheten är skyhög, cirka 45 procent, och många som avslutat sina studier har gått arbetslösa i flera år.

Fakta

[caption id="attachment_34692" align="alignnone" width="515" caption="Foto: Paul White"]Partido Populars ledare Mariano Rajoy applåderar sina anhängare efter valsegern.[/caption]

Spanska valet

Konservativa Partido Popular (PP) som leds av Mariano Rajoy vann en storseger i helgens val. De fick 44 procent av rösterna — 187 av 350 stolar i kongressen, parlamentets underhus. Regeringspartiet, socialistiska, PSOE, fick endast 29 procent av rösterna och 109 platser i kongressen.

Källa: TT